Snön är tillbaka på Juvass-glaciären i Norge
Bild från öppningsdagen i söndags. Foto: Jerker Lignell / Täby Slalomklubb

Snön är tillbaka på Juvass-glaciären i Norge

Gladhøpiggen Sommerskicenter tvingades stänga redan den 18 juli efter en rekordvarm inledning på sommaren, men nu har det snöat och trots starka vindar öppnade de liftarna igen i helgen.

Det var ett motvilligt men nödvändigt beslut som behövde fattas den 18 juli i somras efter att glaciären, i skidåkarmun refererad till som Juvass eller Juvasshytta, var i så dåligt skick att skidcentret fick stänga på obestämd framtid. Skidcentret är bara öppet på sommarhalvåret och ligger precis vid foten av Norges högsta berg Galdhøpiggen.

Innan stängning den 18 juli. Foto: Webbkamera

Innan stängning samlade pistmaskinerna ihop den snö som fanns kvar som sedan lagrades under dukar i hopp om att rädda i alla fall en liten del av de totalt 60 000 kubik snö som skrapats ihop. Anledningen till att anläggningen valde att stänga istället för att använda snön som hamnade under vita dukar var att väderprognosen lovade fortsatt varma temperaturer vilket man befarade skulle göra att all snö hann smälta. Det skulle i så fall innebära att stora mängder snö skulle behövas för att få glaciären åkbar igen och kanske till och med innebära att liftarna skulle förbli stängda även hela hösten.

Men under slutet av augusti och i september månad har det snöat massor och varit kallt, så nu ser glaciären som tidigare bara var smutsig blåis på ytan vit och fin ut igen.

Återinvigningen var planerad till i lördags men då var det allt för blåsigt för att det skulle vara möjligt att starta liften, så igår söndag fick bli premiären. Enligt åkare från svenska skidklubbar på plats var underlaget förvånansvärt bra med ett tunt mjukt lager ovanpå riktigt fin och lagom hård manchester under.

I vanliga fall startar liftarna i maj och håller öppet för åkning tills landets andra skidorter börjar dra igång (runt slutet av oktober), eller tills vädret ställer till det i för stor utsträckning. I år siktar anläggningen på att hålla öppet till och med den 4 november.

Juvass är populärt för framförallt portplöjare från både skidklubbar, skidgymnasier och landslag och när det finns tillräckligt med snö bygger de i regel en liten park med hopp, rails och ibland även en kort skicrossbana.

Om du åker dit:
Ställ in dig på väder som skiftar lika snabbt som Sveriges inrikespolitiska läge för tillfället. Och ät en glaciärbulle dränkt i glasyr.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!