Tignes: den franska klassikern som har allt
Foto: Joakim Agartson

Tignes: den franska klassikern som har allt

De franska Alperna bjuder på ett härligt skidåkarliv. Vi har hälsat på klassiska Tignes, en ort som ligger svenskarna varm om hjärtat. Oavsett om du gillar att hänga i pisten eller jaga friheten ute i terrängen, hoppa i parken eller bränna på i svarta pister, här finns det något för alla.

För dig som vill ha mycket och varierande skidåkning, all tänkbar service, fantastiska croissanter och liftpersonal som bryter så där härligt på franska – testa Tignes. I kontrast mot orter som funnits långt innan skidåkarna kom på plats med sina liftar och färgglada kläder så är inte Tignes en pittoresk alpby. Men att en skidort har byggts just för att åka skidor har sina klara fördelar. Du har alltid nära till en lift och systemet är utnyttjat optimalt för åkningen. All service från mataffär till skidhyra, guider och turistinfo, afterski, restauranger och nattliv finns nära tillhands. Det är enkelt att vara skidåkare i en ort som är byggd för skidåkning.

Skidorten består egentligen av fem byar där tre av dem är byggda för skidåkningens skull, men längre ner i dalen hittar du äldre och mysigare Les Boisses och Brevières. Den sistnämnda är även känd som tresekundersbyn. Det sägs att det är tiden det tar för byn att försvinna om dammen ovanför skulle brista.

Foto: Joakim Agartson

Tignes Le Lac känns fräscht och modernt, välgenomtänkt och perfekt för skidsugna. Byn har renoverats på senare tid och känslan av betongförort som kan upplevas på vissa moderna franska skidorter är borta. Le Lac är snygg och funktionell. Från Langley Hotel Tignes 2100 (siffran syftar på höjden över havet) hade vi en enkel promenad till liften och ski in på eftermiddagen.

Från liften upptäcker vi snart vad åkningen i Tignes handlar om. I en 360 graders panorama ser du öppna ytor och rolig terräng. Vi pekar på möjliga åk åt alla håll och det enda lyxproblemet är att komma överens om var vi ska åka. Vi bestämmer oss för att starta i Col du Palet där vi både har tillgång till fina pister, öppen terräng och en park.

Foto: Joakim Agartson

Efter vi värmt upp med några åk i en fin röd pist hittar vi en naturlig halfpipe i en ravin som är en gigantisk sandlåda för vuxna, där du kan välja att utnyttja de naturliga formationer för lek och hopp eller lägga sköna svängar i snön som samlas i botten. Det blir flera rundor i ravinen och sedan kommer vi på att vi bara måste åka igenom Nålsögat, en klippformation som det påstås att James Bond åker igenom i filmen A view to a kill med Roger Moore i huvudrollen. Många år har gått sedan 1985 då 007 skulle ha åkt igenom ögat. Vi upptäcker att man får klättra upp till kanten, gå igenom, klättra ner en liten bit och sen åka. Sanningshalten i myten om James Bond är tveksam, men klippan är värd ett besök. Från Nålsögat får du riktigt fin åkning oavsett om du väljer att ta dig till pisten eller köra en offpistvända.

Ett annat fint åk kan du reka från hotellets fönster och är ett face som går under namnet Fingers. Namnet kommer du att förstå när du besöker Tignes. En relativt brant bergssida som bjuder på mycket åkning i varierande svårighetsgrad. Fingers når du enkelt från liften och du avslutar alla åk vid starten av liften, kan knappast bli bättre.

Foto: Joakim Agartson

I Tignes kan du lätt hitta fina pärlor. Branta rännor, snabba pister, hopp och dropp. Vi hann inte att testa allt och om det finns en nackdel med en skidåkaranpassad ort som Tignes är det att dagarna inte räcker till. Så mycket åkning och så lite tid, oavsett om du stannar en vecka eller en säsong. Med så mycket bra åkning är det inte konstigt att Tignes har blivit en sådan klassiskt fransk skidort. Livet leker på 2100 meter över havet. C'est la vie!

Foto: Joakim Agartson

Läs mer och boka din nästa resa till Tignes på Langley.eu

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!