Jacob Wester - en halv livstid som skidproffs
Foto: Jeremy Bernard

Jacob Wester - en halv livstid som skidproffs

I vinter är det 15 år sedan Jacob Wester fick sitt första sponsorkontrakt vilket betyder att han har spenderat halva sin livstid som professionell skidåkare.

För att sammanfatta sin udda karriär med skidåkning som jobb bestämde han sig för att dyka djupt ner i arkivet och leta rätt på klipp från de tidiga åren och skapa en film som visar resan till där han befinner sig idag. Han tog hjälp av den Åre-baserade filmaren Marcus Ahlström och idag släpps videon gratis på nätet.

Foto: Sofia Sjöberg

Jag är otroligt tacksam för att kunna leva det här livet, och genom åren har jag lärt mig att uppskatta alla aspekter av skidåkning, från det inrutade tävlingslivet i slopestylebanan till den obegränsade friheten i backcountryt. Jag skulle inte vara den skidåkaren jag är idag utan lärdomar från hela spektrat av skidåkning, och den här videon är ett försök att framföra det budskapet.

Foto: Sindy Thomas

Jacob Wester är en av få svenska skidåkare som varit med i gamet så pass länge och fortfarande är aktuell.

"Jag skulle inte vara den skidåkaren jag är idag utan lärdomar från hela spektrat av skidåkning, och den här videon är ett försök att framföra det budskapet."

På senare år har han bosatt sig i Chamonix på vintrarna och börjat åka mer av den typen av håriga åk som dalen har att erbjuda. En ny dimension av skidåkning som innebär både branta och exponerade sluttningar som ofta involverar klättring och långa dagar med stighudar under skidorna för att ta sig till.

– Även om jag idag ger mig in i nya terränger inom ski-mountaineering, kommer jag aldrig glömma mina rötter och min stil kommer alltid vara influerad av min historia.

Foto: Sindy Thomas

Jacob berättar också att han under den kommande vintern kommer att inleda sitt första riktiga långfilmsprojekt, men mer än så får vi inte veta riktigt ännu. Vi räknar däremot med att vi kommer se Jacob på skidor och att han fortsätter att vara en huvudfigur i minst 15 år till.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!