5fd91bb4eb9ae

Artiklar

Gratis lavinföreläsningar med Skiers Left

För sjätte året i rad arrangerar stiftelsen Skiers Left säsongens viktigaste föreläsningsturné för att förmedla lavinkunskap och förändra attityden kring risktagande i samband med friåkning.

Text: Gabriella Edebo • 2018-11-01 Uppdaterad 2018-11-01

Skiers Left är en stiftelse som arbetar med att förmedla kunskap om laviner och förändra attityden kring risktagande i samband med friåkning. Efter att Mikaela Scherrer omkommit i en lavin i Verbier 2012 startade hennes bröder Axel och Gustav stiftelsen tillsammans med några nära vänner.

I flera år har de arrangerat gratis lavinföreläsningar på flera orter i landet och lyckligtvis fortsätter de med det även i år. Hittills har de redan besökt Luleå, och härnäst på schemat väntar Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och avslutningsvis Umeå.

Gratis lavinföreläsningar med Skiers Left

Föreläsningarna är på två timmar där en lavinexpert går igenom grundläggande kunskaper och viktiga saker att tänka på när det kommer till laviner och att vistas i lavinfarlig terräng. Kvällsföreläsningarna riktar sig främst till åkare med mindre erfarenhet och bör ses som en introduktion för att göra fler medvetna om risker som är förenade med friåkning, men det är starkt rekommenderat att bygga vidare på sina kunskaper genom att gå en riktig kurs med utbildade instruktörer.

Skiers Left är en ideell organisation som drivs av riktiga eldsjälar, så se till att bidra till att de kan fortsätta bedriva sin fantastiska verksamhet genom att swisha till 123 900 3831. Läs mer om Skiers Left och hur du kan bidra på deras hemsida och håll utkik för mer information om föreläsningarna på facebooksidan.

Om Skiers Left

Bakgrund
Mikaela var en van alpin friåkare som innan oyckan blivit sponsrad och bestämt sig för att börja tävla i friåkning. Hon hade redan tidigare deltagit i några tävlingar och skidvärlden anade att hon var motstånd att räkna med. Mikaela var medveten om de risker som sporten innebär och gick lavinkurser, lärde andra och använde lavinutrustning.

Varför Skiers Left?
Efter Mikaelas första freeride-tävling i Bruson (i närheten av Verbier) fick hon ett nytt smeknamn: ”Skiers Left”. I första åket åkte hon för långt åt vänster, väldigt mycket för långt och missade hela berget som tävlingen avgjordes på. Istället för att hamna i mål hamnade hon i en liten schweizisk by. Tack vare sina franskakunskaper kunde hon tillsammans med två schweiziska sjuåringar boka en taxi tillbaka till tävlingsberget, där hon laddade om, gav allt och var överlägsen sitt motstånd i det andra åket. Stiftelsen är alltså uppkallad efter Mikaelas smeknamn som visar på hennes driv, förmåga att lösa problem och vilja att lyckas.

Ändamål
Skiers Left arbetar för att uppnå ett högre säkerhetsmedvetande hos de som vistas i en alpin miljö.
Vi vill genom att sprida kunskap öka säkerheten samt medvetenheten kring de risker det innebär att vistas i bergen under vintertid. Därigenom ser vi möjlighet att fler ska få den respekt och attityd som är nödvändig. Den positiva utvecklingen av säkerhetsutrustning möjliggör att en större del av berget kan utnyttjas. Oavsett detta finns det ingen utrustning som kan ersätta kunskap. Därför anser vi även att det är viktigt att fler får vetskap om hur utrustningen används på rätt sätt.
Vi kommer anordna kurser och utbildningar med hjälp av erfarna bergsguider för att informera om de förebyggande åtgärder som krävs för att undvika olyckor och onödigt risktagande. Utöver detta kommer vi även sprida information om hur utrustning används på bästa sätt om olyckan är framme.


Text: Gabriella Edebo • 2018-11-01
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen