Hälften svenskar i årets videotävling X Games Real Ski
Gustav Cavallin som filmade Magnus Granér som var enda nominerade svensk i fjol.

Hälften svenskar i årets videotävling X Games Real Ski

Nyheten om vilka åkare och filmare som fått äran att ställa upp i årets mest prestigefulla videotävling X Games Real Ski droppade precis, och tre av sex utsedda är svenskar.

Nivån på den svenska street-scenen är hög att inte juryn som utsett årets deltagare i videotävlingen kan blunda för det. Hela tre av totalt sex åkare som fått möjligheten att tillsammans med valfri filmare av rang producera en skidfilm på max ___ minuter innan februari nästa år är svenskar.

X Games Real Series är ett koncept som låter några av världens bästa utövare av skidåkning, snowboard, skateboard, BMX och motocross tävla på sina egna villkor. För tionde året i rad har sex utvalda åkare tillsammans med en filmare från varje gren i uppgift att skala en film som på 90 sekunder ska imponera på en domarpanel. Juryn tillsammans med röster från tittare online avgör vem som plockar hem ett X Games-guld.

Phil Casabon från förra årets tävling. Foto: Brady Perron

Svenskarna som är med har alla redan begett sig till olika hörn i världen för att lyckas sätta ihop bästa möjliga film. Kim Bobergs instagram skvallrar om att han för tillfället håller till i nordligaste Norge tillsammans med filmaren Andreas Olofsson. Pär Hägglund, ofta refererad till som Peyben, hänger i trakterna king Quebec i Kanada och käkar wraps tillsammans med Emil Larsson bakom kameran. Och sist men inte minst har vi självaste Henrik Harlaut som kommer att filmas av Emil Granöö och på något sätt lyckas pussla ihop både filmande och tävling på världscupnivå i vinter.

Utmanarna från övriga världen består av Phil Casabon, Alex Beaulieu-Marchand och Jake Mageau. Filmerna kommer online den 20 februari. Håll utkik då!

Pär Hägglund och Kim Boberg till vänster i bild under filmupptåg i vintras. Foto: Björn Eklund

När vi ändå är igång så kan vi ju slänga in en liten känga till X Games som går en sjukt bra grej men helt verkar ligga efter övriga världen när det kommer till det här med jämställdhetstänk. Enligt X Games själva är det en stor nyhet i sig att den första tjejen någonsin är med, och då i snowboardklassen genom Maria Thomsen vars filmer kommer ut i mars, men det känns lite klent såhär 2018. Argumentet "men det finns inga tjejer som håller måttet" känns ihåligare än igloo. Skapa en separat damklass så lär nivån vara hög från början och ge incitament att fler pushar gränserna både inom tävling- och filmsammanhang.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!