Foto: Maja Matslofva

Artiklar

Anmälan till Ride the Cow har öppnat

Vårens roligaste friåkningstävling äger rum i Hemavan den 11-14 april. Ett perfekt tillfälle att testa på att tävla för första gången och se några av landets främsta åkare bjuda på show.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-02 Uppdaterad 2021-08-19

För tolfte gången arrangeras friåkningstävlingen Ride the Cow i Hemavan nu i vår. Arrangemanget beskrivs ofta som en hemtrevligare och mindre skräckinjagande variant av det prestigefulla NM i Riksgränsen som alltid äger rum senare i maj.

Kobåset är arenan för tävlingen, vilket är en dalgång inom glidavstånd från den övre ankarliften i systemet, som bjuder på flera områden som funkar prima för en friåkningstävling. Ofta finns det allt från några av de högsta klipporna du någonsin skådat till mer enkla vägar ner för den mer ovana i tävlingssammanhang. Många av våra svenska toppåkare började sin tävlingskarriär här och har sedan fortsatt sin utveckling till pallplatser på Scandinavian Big Mountain Championships (NM i Riksgränsen) och Freeride World Qualifier-tävlingar nere i Alperna.

Anmälan till Ride the Cow har öppnat
Camp-deltagare värmer upp inför tävlingen. Foto: Maja Matslofva

Såhär säger Peppe och Bosse som är eldsjälarna bakom tävlingen om vad de vill uppnå:

”Ride the Cow är skapat för dig som vet och för dig som vill undersöka om friåkning är något för dig. I en skön atmosfär möts förstagångstävlande med erfarna tävlingsåkare för att tillsammans tävla men framförallt utbyta erfarenheter. Det vi försöker åstadkomma är att ni ska kunna njuta av sällskapet och få ta del av vår bakgård här i Hemavan.”

Veckan inleds med ett camp som riktar sig till alla som vill få ut en maximal upplevelse av veckan och samtidigt få träna inför tävlingen och lära känna lite nya vänner längs vägen. All coachning sker på individnivå (vår webbredaktör Gabriella kan vi avslöja är en av coacherna) och förutom tänk kring just friåkning i tävlingssammanhang så kommer deltagarna även få lära sig av ledarnas erfarenheter kring att röra sig säkert i fjällmiljö. Och hur man får till riktigt bra kokkaffe. Självklart är fika och trevligt umgänge mer än halva grejen och det faktumet att du kommer att få svårt att få till en mer prisvärd vecka på egen hand eftersom allt ingår i paketet (boende och coaching hela veckan, liftkort, tävlingsavgift, frukost och middag under camp-dagarna samt en övernattning på fjället om väder och vind tillåter det).

Anmälan till Ride the Cow har öppnat
Foto: Maja Matslofva

Tävlingen drar igång den 11 april och avslutas med en traditionsenlig bankett med efterföljande partaj på kvällen lördagen den 13 april. Det är en tvådagarstävling med en extra dag i schemat ifall vädret inte skulle samarbeta. Unikt är att alla får vara med och köra båda åket oavsett placering för att få så mycket tävling och upplevelse som det bara är möjligt. Skulle det finnas en dag över i slutet med bra väder utlovas andra roliga aktiviteter.

Utöver själva tävlingen så anordnas trevliga aktiviteter som häng i badtunnor och bastu. Och skulle vädret kaosa ur fullständigt så kan vi lova att det blir en rolig vecka oavsett. Förra året ställde regn och extrem lavinfara till det och gjorde det omöjligt att genomföra tävlingen på ett säkert sätt. Istället blev det en videotävling i lag samt en överraskning den sista dagen.

Ett kinesiskt störtlopp, alltså störtlopp med masstart från toppen hela väger ner, blev tävlingsmomentet som utsåg prispallen i varje kategori (dam- och herreklasser i skidor och snowboard, samt eventuellt även telemark).

Anmälan till Ride the Cow har öppnat
Försten ner vinner. Foto: Domantas Kvedaras
Anmälan till Ride the Cow har öppnat
Pallen i damernas snowboardklass 2018. Foto: Maja Matslofva

Missa inte vecka 15 i Hemavan.
Rider ready? Ride the Cow!

Ride the Cow 2019

Vad? Friåkningstävling och uppvärmnings-camp
Var? Hemavan
När? Tävling 11-14 april Camp 8-10 april

Hur anmäler jag mig!? Läs mer på ridethecow.se

Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp


Vårens höjdpunkt: Ride the Cow i Hemavan


Se filmen från Ride the Cow 2018


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-02
ArtiklarFriåkningHemavanRide the Cow

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen