Verksta'n: smörja in handskar
Vårda skinnhandskarna. Foto: Kevin T McHugh

Verksta'n: smörja in handskar

Så här tar du hand om dina favorithandskar ordentligt och håller dem vid liv extra länge. Varma, torra och glada fingrar får du på köpet.

Skinn och läder är fantastiska naturmaterial som har använts till handskar i århundraden tack vare sina skyddande och isolerande egenskaper. Däremot är de ena känsliga jäklar som kan göra din skiddag riktigt miserabel om du inte skött dem väl.

Att hålla handskarna rena, torka på rätt sätt och smörja in med lämpligt fett förlänger lädrets livslängd, smidighet och dess vattenavvisande egenskaper.

Handskar ska lufttorkas och hållas borta från direkta värmekällor som element, brasa och sol eftersom det torkar ut lädret och gör det stelt och ömtåligt.

Foto: Kevin T McHugh

Handskfettet appliceras förslagsvis med putsduk eller dylikt på en aning fuktiga handskar för bästa resultat. Gnid in tills lädret är mättat och lämna över natten så det får en chans att absorberas ordentligt. En alternativ teknik med lite slarvigare resultat är att ta på sig båda handskarna och massera ut fettet med handtvättande rörelser. Ljust läder kan mörkna något vid infettning och kom ihåg att färgat läder kan färga av sig på andra textiler när det är blött.

Kristips – Har du inget handskfett hemma? Kör med lite kokosolja eller liknande från skafferiet.

Steg 1. Foto: Kevin T McHugh

Det här behöver du

Handskar Gärna innan de skrumpnat bort helt och hållet och fortfarande är i någorlunda räddningsbart skick.

Fett Hestra skickar i regel med en liten förpackning med handskfett. Annars finns Nikwax eller klassikern Sno-Seal.

Duk eller trasa som inte absorberar för mycket av fettet du vill ha på handsken.

Välkyld dryck Inte obligatoriskt men hjälper för motivationen.

Telefon med appar För att visa omvärlden dina handskars spa-session.

Steg 2. Foto: Kevin T McHugh

Så här gör du

1. Plocka fram allt du behöver. Placera symetriskt på fint underlag och se till att ljussättningen är perfekt. Ta nu en bild och visa världen hur duktig du är som sköter om dina handskar ordentligt.

2. Gröp ur en ordentlig klutt fett på din duk eller trasa. Handskarna kan med fördel vara en aning fuktiga vid behandlingens start.

3. Ta på dig ena handsken och smeta nu ut ovan nämnda klutt så det täcker allt skinn. Massera in ordentligt och se till så du inte missar några skrymslen, vrår eller fingrar.

Steg 3. Foto: Kevin T McHugh

4. Upprepa steg tre igen och smörj på tills lädret är mättat.

5. Alternativet för latmasken som ger ett resultat med aningen mindre finess är att dra på sig båda handskarna och smörja in handksarna genom handtvättsliknande rörelser.

6. Ta en bild eller två så ingen på de sociala nätverken tror att du fejkat din meditativa insmorningssession. Låt därefter handskarna torka över natten och torka vid behov bort överflödigt fett dagen efter.

7. Njut av torra hanskar och 
glada händer.

8. Upprepa ungefär tre gånger mer än du tror att du behöver under en säsong.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!