En flygande lavinsökare. Foto: Bluebird Mountain

Artiklar

Drönare är nästa generations lavinräddare

Den senaste nyheten inom search and rescue vid lavinolyckor är en flygande transceiver som ska kunna hitta begravda tio gånger snabbare än en person på marken.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-14 Uppdaterad 2019-01-14

PowderBee är namnet på prototypen från ett tyskt företag vid namn Bluebird Mountain (att hitta på catchy namn verkar inte vara deras starka sida). Det är en drönare som försetts med liknande teknik som en transceiver i sök-läge och ska kunna hitta begravda offer i en lavin tio gånger snabbare än oss människor på marken.

Att röra sig över en lavinkägla är i regel enormt svårt och energikrävande, och det är just där som PowderBee är tänkt kunna förenkla och snabba på processen att hitta var ett offer kan befinna sig. Drönaren har blivit programmerad att veta sök-mönstret och kan enkelt och snabbt scanna av ett område och markera ungefär var det kan finnas ett begravt offer genom att landa där signalen är som starkast. Under tiden kan övriga räddare göra sig redo med spade och sond för att snabbt kunna genomföra ett finsök och börja gräva.

Drönare är nästa generations lavinräddare
Tuff grej i icke-lyxförpackning. Foto: Bluebird Mountain

Drönaren är förhållandevis liten, lätt och portabel och ska vara hyfsat resistent mot väder och vind. Den ska även kunna vara redo att lyfta på bara några sekunder med en enkel knapptryckning, och när den väl snappat upp en signal är den programmerad att landa inom sju meter från offret.

De tyska ingenjörerna, som uppenbarligen inte har design som en stark sida i sin portfolio, är ändå något väldigt vettigt på spåren. Tanken i nuläget verkar dock vara att alla som åker offpist ska bära med sig en drönare i ryggsäcken. Även om den i nuvarande design bara väger 600 gram så känns det kanske mer som ett verktyg som skulle kunna utvecklas till att vara klockrent för skidpatrull och skidanläggningar att använda sig av.

Drönare är nästa generations lavinräddare
Ingenjörer gör sin grej. Foto: Bluebird Mountain

Fördelar
– Snabbare än en människa
– Kompatibel med alla transceivers på marknaden
– Ger extra tid till gruppen att göra sig redo att finsöka, sonda och gräva.
– Låg vikt (600 gram)
– Platt och kompakt design
– Ska vara skyddad från störningar från sin egen elektronik

Nackdelar
– Verkar bara kunna söka efter ett offer
– Landar långt ifrån (upp till 7 meter) ifrån den begravda
– Oklart hur bra den är att landa på ojämnt underlag
– Batteri-beroende (flygtiden är oklar)
– Ännu en grej att ha i ryggan
– Är den verkligen skyddad från störningar från sin egen elektronik?

Många frågetecken än så länge men som tur är kommer teamet bakom drönaren att vara på plats på den gigantiska sportmässan ISPO i München som äger rum i början av februari. Vi kommer såklart se till att ställa alla frågor direkt till ingenjörerna där, så håll utkik!

Test: Batteridrivna lavinryggsäckar


Prylnytt: världens lättaste bindning


Skidtest 2019: Vinterns bästa freerideskidor


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-14
ArtiklarNyheterPrylarLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top