Många dödsfall och hög lavinfara i Alperna
Foto: Fjällsäkerhetsrådet / Mattias Fredriksson

Många dödsfall och hög lavinfara i Alperna

Bara i januari har snart 30 dödsfall rapporterats från Alp-regionen och senast igår tisdag avled en svensk 20-årig kvinna i en lavin i Valais (Verbier/Nendaz).

De enorma mängder snö som fallit den senaste tiden har gjort att flera skidorter och vägar i framförallt Österrike fått stängas och boende i dalgångar har uppmanats att stanna inomhus. I nordvästra Alperna (Frankrike och Schweiz) anlände de stora mängderna med snö lite senare än i öst, och där ligger nu ett väldigt farligt svagt lager nu begravt under nysnön.

Filmen nedan visar säkringsarbete utfört från helikopter igår i Grimentz i Valais, Schweiz vilket bara är några mil bort från den plats där den svenska 20-åriga kvinnan omkom i en lavin i Nendaz/Verbier igår.

Under onsdagen förväntas varmare väder dra in över Alperna och förvärra läget ytterligare.

Glöm inte bort att fräscha upp kunskaperna och träna med din utrustning med jämna mellanrum, gå en lavinkurs och kom framförallt ihåg att det absolut bästa är att undvika att hamna i lavinen från första början. Inget åk är värt att riskera livet för.

Om du vill läsa på lite extra och lära dig mer om att ta bra beslut i lavinterräng kan vi rekommendera informationen som finns på Fjällsäkerhetsrådets hemsida. Läs om lavinsäkerhet här och fakta om laviner här. 

Filmen nedan är även en välgjord kortfilm som påminner om grunderna.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!