Nordamerikas 50 mäktigaste åk
En av linjerna i boken. Ser du åkaren? Bild från boken "50 Classic Ski Descents of North America".

Nordamerikas 50 mäktigaste åk

Ingen har tidigare åkt alla 50 av Nordamerikas mest spektakulära och klassiska skidåk. Nu vill Cody Townsend göra just det inom loppet av tre år, och dokumentera allt längs vägen.

Det finns en bok skriven av tre levande legender inom skidalpinism och storabergsåkning vid namn Chris Davenport, Penn Newhard och Art Burrows. Boken heter 50 Classic Ski Descents of North America och innehåller 50 av de mest spektakulära skidåken på kontinenten.

Nu har amerikanen Cody Townsend bestämt sig för att uppfylla en dröm och bli den första någonsin att åka alla 50. Under de kommande tre åren kommer han försöka pricka av samtliga åk i boken, från branta åk Nordamerikas högsta berg Denali i Alaska till håriga rännor på Baffin Island i öst och vulkaner på västkusten i USA.

Cody Townsend redo för nya utmaningar.

Alla linjer kommer på ett eller annat vis att filmas och planen är att vi ska kunna följa projektet via sociala medier och Youtube där det blir en episod från varje åk.

Bjarne Salen är van att filma stora åk.

En av personerna som kommer att vara med längs vägen bakom kameran blir den otroligt erfarne Bjarne Salen som bland annat gjort många filmer tillsammans med Andreas Fransson och senast var aktuell med dokumentären Finding the Line med de australienska systrarna Anna och Nat Segal.

Bjarne kommer att åka med för att filma så många som möjligt av linjerna, för att sedan lämna materialet vidare till ett team som klipper ett nytt avsnitt från varje åk. Tanken är att det ska ta ungefär två veckor från det att ett nytt åk genomförts tills det kommer ut en film om det på Codys Youtube-kanal.

Utdrag ur boken "50 Classic Ski Descents of North America".

Utdrag ur boken "50 Classic Ski Descents of North America".

"This will probably be the single most challenging thing I've ever done in my life" – Cody Townsend

Se det första avsnittet redan nu med en introduktion av projektet samt den första linjen som Cody redan tickat av i Alaska.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!