Besegra berget - en film om störtlopp
Helena Rapaport tränar inför VM på hemmaplan. Foto: skidor.com / Thomas Bauchun

Besegra berget - en film om störtlopp

Se en nervkittlande dokumentär om störtlopp som fångar sportens alla aspekter på ett spektakulärt vis. Brant, isigt och läskigt på riktigt.

Det drar ihop sig för alpina VM i Åre och den största utmaningen för både åkare och arrangörer är det erkänt hårda störtloppet. Det är långt, brant och ska vara riktigt isigt för att underlaget ska hålla för att alla åkare i startfältet ska kunna bränna förbi i 120 blås.

Terrängen från toppen av Åreskutan påminner mer om en skicrossbana än ett klassiskt störtlopp, vilket älskas av många och kritiseras av andra. Tävlingen ska vara spektakulär både för åskådare och åkarna själva, och då krävs det att banan är svår. Det ska gå snabbt, hoppen långa och underlaget stenhårt.

Foto: Åre 2019

Av alla grenar är störtloppet den största utmaningen för både åkare och arrangörer, och insatsen som krävs från alla inblandade och volontärarbetare är enorm. Snudd på 900 meters fallhöjd och totalt mer än sex kilometer pist ska vara i toppskick och mer än tjugofem tusen meter nät ska sättas upp, för hand.

Dokumentärfilmaren Johan Candert har själv tävlat i alpint på elitnivå som ung och har bland annat gjort hyllade dokumentärer om Carolina Klüft och Anja Pärson. Nu har han följt några av sportens största namn, banbyggarna, tusentals volontärer och de svenska hemmahoppen i förberedelserna inför årets viktigaste tävling.

Foto: SVT

Se den otroligt väl berättande dokumentären som skildrar skidsportens formel 1 och vad som krävs för att besegra berget.

- Fantastisk skildring av störtlopp, förmåga att organisera tävlingar i kombination med beskrivningen av det kollegiala momentet i att tillsammans utmana sig själv och backen. Oerhört snyggt jobbat Johan Candert och company! – Tommy Eliasson Winter, alpin chef på svenska skidförbundet.

Dokumentären kan ses kostnadsfritt på SVT Play (klicka för att komma direkt till programmet) i sex månader framöver och sänds på SVT 1 imorgon tisdag klockan 21:00.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!