Test: Vad kan du egentligen om laviner?
Foto: Mattias Fredriksson / SVELAV

Test: Vad kan du egentligen om laviner?

Vad är egentligen lavinterräng och hur ska du tänka och agera för att hålla dig säker på berget och samtidigt hitta den bästa åkningen? Gör SVELAVs kunskapstest och se om är du redo för lavinterräng.

SVELAV står för Sveriges Lavinutbildningar och är Sveriges nationella utbildningsnorm för lavinutbildningar som tagits fram av Naturvårdsverket (som också ansvarar för lavinprognoser.se).På Svelavs hemsida finns en onlinekurs med enormt mycket nyttig information att plöja igenom för att lära sig mer om laviner, hur de uppstår, hur vi identifierar och undviker lavinfarlig terräng samt hur vi bär gå tillväga om olyckan varit framme. Kursen kallas Svelav intro och tar cirka två timmar totalt och kan även genomföras som ett föredrag från en certifierad instruktör.


En annan bra grej som Svelav och Naturvårdsverket satt ihop är ett grundläggande kunskapstest på 12 frågor för att testa dina lavinkunskaper. Svaren hittar du såklart i den digitala grundkursen om du fastnar på någon fråga eller vill läsa på lite extra.

Gör SVELAVs kunskapstest här.

Illustration: Svelav

Kom ihåg att en kort onlinekurs och ett relativt enkelt test inte räcker så långt och att kunskap är färskvara. Ta dig tid att träna med din utrustning, läs och lär dig mer samt framförallt: gå en lavinkurs. Det är väl spenderad tid och kapital kan vi skriva under på. Du kan läsa mer om de olika utbildningarna och kurstillfällen på svelav.se.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!