Prylfavoriter ISPO 2019: Black Diamond Jetforce Pro

Prylfavoriter ISPO 2019: Black Diamond Jetforce Pro

En av Åka Skidors favoriter från prylmässan ISPO 2019 är Black Diamonds nya batteridrivna lavinryggsäck Jetforce Pro.

Till nästa vinter kommer Black Diamond att ha tre typer av lavinryggsäckar med olika system i varje, något förvirrande eftersom alla kallas olika variationer av Jetforce. Två av dem är batteridrivna, Jetforce Tour 26L har systemet Alpride E1 och Jetforce Pro använder BDs egna batteridrivna variant. Utöver det kommer även Jetforce UL, som står för Ultra Light som har Alpride 2.0 i sig vilket är varianten av lavinryggsäck som aktiveras av två små gasfyllda patroner.

Alla säckar kommer i två storlekar på rygglängd för optimal passform för fler användare.

Alla tre nyheter. Från vänster: Jetforce UL, Jetforce Tour & Jetforce Pro.

Jetforce Pro är enligt Black Diamond själva den största nyheten som de pushar mest för. Den är 0,5 kilo lättare än deras tidigare batteridrivna Jetforce-säck och väger nu 2,8 kilo. Den kommer i tre olika volymer, 10, 25 och 35 liter, med möjlighet att byta emellan med ett zipon-sytem som liknar det som ABS länge använt sig av.

Det som gör Jetforce Pro unik är bland annat att du kan välja sida för aktiveringshandtaget, vilket är användbart till exempel för snöskoteråkare, om du är vänsterhänt eller helt enkelt bara vill byta sida. Utöver det så är säcken även utrustad med rörelsesensorer som gör att systemet stänger av sig själv efter att ha varit stilla i tolv timmar för att förhindra att batterier laddar ur av misstag. Du kan även uppdatera programvaran direkt från din telefon via bluetooth och med hjälp av några lysdioder på handtaget kan du alltid se hur mycket batterikapacitet du har kvar innan det är dags för nästa laddning.

Litiumbatteriet påverkas en aning av kyla men enligt Black Diamond ska det inte vara något problem eftersom kapaciteten på batteriet är så pass mycket högre än vad som behövs för att blåsa upp ballongen. En full laddning ska klara av att blåsa upp säcken tre till sex gånger, beroende på temperatur och den lägsta rekommenderade gränsen är satt till minus 30 grader celsius. Om du dragit säcken så är systemet programmerat att efter tre minuter tömma ballongerna på luft och på så sätt förhoppningsvis skapa en luftficka för den begravda i lavinen.

I övrigt så är designen på nya Jetforce Pro väldigt clean, men med en rad gömda funktioner som undanstoppad benrem, hjälmfäste och diagonalt bärsystem för skidor eller snowboard.

Se Petter från Black Diamond visa och berätta mer om ryggsäcken Jetforce Pro i filmen nedan:

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!