Dags för kval i friåknings-NM i Riksgränsen

Dags för kval i friåknings-NM i Riksgränsen

Idag drar Scandinavian Big Mountain Championships igång i Riksgränsen och Nordalsfjäll är brantare än man kommer ihåg det i vanlig ordning och bjuder på kompakt, ärlig och rättvis snö.

151 nervösa åkare är på plats i Riksgränsen för att ställa upp på de skandinaviska mästerskapen i det som länge kallats extremskidåkning, men numera oftast refereras till som friåkning. Även känt som NM i skidåkarkretsar och arrangeras för 28e året i rad. Numera räknad det även som den första poänggivande tävlingen för säsongen i kvalserien till Freeride World Tour (FWQ 3*).

Skuggsidan på det branta fjället Nordals strax utanför skidanläggningens markerade område är arenan för eventet där tre dagars tävling, om vädret tillåter, kommer att genomföras.

Först ut är kvalåket på "Sadeln" som är brant uta helsike i år igen, och såklart känns mycket brantare än man minns det från innan och traditionsenligt bjuder på ett solitt före. Underlaget är relativt slätt om man jämför med förra året men ändå benhårt, men ändå hyfsat greppigt. Det går även att beskriva det som "fast" och "rättvist" med tanke på att det med största sannolikhet kommer att vara liknande förhållanden för hela startfältet. De omkring 15 centimetrarna nysnö som låg i åket är sedan länge bortskrapat av nervösa åkare som varit inne och rekat sina linjer.

Kvaldagen ser ut att leverera sol och förhoppningsvis en redigt bra show. Självklart återkommer vi med dagliga rapporter från tävlingen, samt uppdaterar storyn på Åka Skidors Instagram.

De allra flesta av förra årets medaljörer och regerande mästare är på plats i år igen för att ta kämpa för titlarna, och det ryktas att Erik Nordin som förra året tog hem vinsten i telis-klassen i år kommer att ställa upp i dubbla klasser.

Kvalåkets startordning blir varannan skidåkare i herrklassen varvat med övriga klasser i ordningen snowboard, telemark och avslutningsvis damernas skidklass. Ungefär en tredjedel kommer att kvala vidare till de båda finaldagarna efter dagens åk.

Hela startlistan hittar du här.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!