Kultur på snedden med Snowboardpodden
Foto: Snowboardpodden

Kultur på snedden med Snowboardpodden

Årebon Joel Söderström hade en tanke om att göra Skandinaviens snowboardkultur mer lättillgänglig. Lösningen blev Snowboardpodden.

Text Jenny Karlsson Foto Emrik Jansson

Snowboardpodden vänder och vrider på allt som har med brädåkande att göra och träffar människor med en koppling till livet i sidled.

Mannen bakom idén är Joel Söderström som på lite drygt ett år har spelat in 11 timmar fyllda till bredden av snowboard-nördande, personliga intervjuer och långa promenader längs snowboardsveriges memory-lanes.

Pepp, ännu mer pepp, Joel Söderström. Foto: Emrik Jansson

Joel är småstadskillen som ägnade barndomen åt motocross och som ironiskt nog hatade vintern. Ett första försök på en polares bräda (där besvikelsen över hur svårt det var fick honom att aldrig vilja testa igen) ledde senare till att trasiga skidor ersattes med hyrbrädor och att gemenskapen hittades i Edsbybacken hemma i Hälsingland.  

– Snowboardingen har gett mig ett helt nytt liv, allt från prylintresset och människorna till självförtroende och självkänsla.

Debutavsnittet gästades av Stefan Karlsson, Skidförbundets sportchef för snowboard och freeski. Första säsongen bjuder också på ett telefonhaveri med Martina Larsson, parkbruden från Ulricehamn, en liveinspelning med Sveriges halfpipekung Jacob Söderqvist och ett avsnitt med Eddie Wall som spelades in från hans hem med utsikt över bergen i Santa Monica.

Senare under vintern släpptes ett avsnitt med Jonas Wilhelmsson och Funäsdalens snowboardklubb Snowboardklubben samt ett med Andreas Sixtensson om snowboardkonstruktion.
 
Poddar har länge varit en källa till kunskap och inspiration för Joel. Nu vill han ge tillbaka till snowboardsverige genom att skapa en plattform för skandinaviska åkare och samtidigt sprida pepp och inspiration.

– Snowboard överlag är väldigt inkluderande, men åker man någon vecka per år är det sjukt svårt att lära känna branschen och folket på scenen. Podden ska vara en genväg in i kulturen.
                     
Snowboardpodden finns på Podcaster, Acast, Facebook och Soundcloud. Och på Instagram
@snowboardpodden

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!