Forntidens pistmaskin - the Bradley Packer-Grader
Foto: skiinghistory.org

Forntidens pistmaskin - the Bradley Packer-Grader

Vad har pistmaskinens historia och en apparat som ser ut att höra hemma på en åker att göra med NASA och rymdfärjor?

Dagens moderna pistmaskiner är kapabla att jämna det mesta i snöväg med marken och pista en perfekt slät manchester värdigt en olympisk mästare, eller bygga hopp och alla möjliga snökreationer där fantasin är den begränsande faktorn.

Dödspucklarna från gårdagen är ett minne blått när liftarna snurrar igång för dagens manchestermorgon och parken på försäsongen är uppbyggd på nolltid.

Historiskt har skidåkning inte alltid varit så enkelt. Puckelpist var i regel det enda som fanns att tillgå, förutom när ett megadump gjort att dikena fyllts igen med nyfallen snö. Alternativet för den som ville försöka jämna ut pucklarna var att göra det för hand med en spade.

Några tappra försök med uppfinningar som skulle jämna ut underlaget gjordes världen över, men det var i Colorado på 1950-talet som de mest lyckade prototyperna tog de första stegen mot dagens pistmaskiner.

The Cranmore Magic Carpet. Foto: New England Ski Museum

Steve Bradley anses vara "the father of snow grooming". I juni 1950 tog han över driften av skidorten Winter Park i Colorado, USA och inledde direkt projekt för att hitta effektiva metoder för att kunna stabilisera och jämna ut snön i backarna. De testade ett gäng metoder, bland annat den så kallade The Magic Carpet, ett jordbruksverktyg som skidorten Cranmore i New Hampshire började använda kring 1940 som drogs av antingen en skidåkare eller om möjligt en traktor.

Foto: Colorado Public Radio

Patentansökan för the Bradley Packer-Grader.

I december 1951 ansökte Bradley om patent för vad han kallade the Bradley Packer-Grader, en mer än 300 kilo tung apparat som manövrerades av en skidåkare som åkte rätt ner i fallinjen i full fart. Bradleys apparat bestod av två delar, ett justerbart och fjäderbelastat stålblad som skrapade av toppen på pucklarna framtill, och baktill en rulle som plattade till hälften av snön och pulveriserade resten för en mjuk yta. Förarna fick 25 cent i timmen extra för att kasta sig ut för backarna med den snötuggande maskinen bakom sig för att sedan haka i ankarliften upp till toppen igen.

Bradley Packer-Grader in action. Foto: Colorado Snowsports Museum

1957 fick Bradley sitt patent beviljat och kort därefter började han montera Packer-Graders med hydraulisk kontroll av bladet på nyproducerade Kristi snowcats. Därefter fick Thiokol Corp i Utah, som bland annat byggde missiler till USAs militär samt raketer till NASA på 70-talet och fick skulden för rymdfärjan Challengers haveri, en licens att använda tekniken och utvecklade de första moderna pistmaskinerna.

En pistmaskin från Thiol innan företaget bytte namn två gånger. Foto: chameleoninc.com

Tack till Colorado Snowsports Museum som lagt upp filmen nedan med guldmaterial från the Bradley Packer-Grader in action!

Källor och mer läsning

Slope grooming - how it started skiinghistory.org

The Bradley Packer Grader Paved The Way - Colorado Public Radio News

Bradley Packer-Grader, in historical context  - Skiing Heritage

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!