Från hälften tjejer till noll i årets skidfilm

Från hälften tjejer till noll i årets skidfilm

Ett av skidvärldens största filmbolag har skjutit sig själva i foten. Matchstick Productions gick från att i fjol skryta om att de hade hälften brudar med i sin film, till att i höstens film ha enbart killar.

Matchstick Productions - Return to Send'er

Det är titeln på det anrika skidfilmsbolaget MSP som gjort filmer som Attack of La Niña (2011), Claim (2008) och dokumentären om Shane McConkey (2013).

Förra årets film kallade de för All In som de kallade för världens första jämställda skidfilm. Namnet skulle syfta på utövares nivå av engagemang och hängivenhet samt sportens inkluderande natur. Filmen skiljde sig från allt de tidigare gjort genom att för fösta gången ha lika många kvinnliga som manliga åkare på filmduken. Ingen annan på samma position inom industrin hade tidigare gjort något liknande utan att vara en film med enbart kvinnor.

MSP själva var aningen ambivalenta med beskrivningen om förra årets film där de å ena sidan verkligen pushade för hur bra de var som hade en jämställd åkarlista, samtidigt som de försökte tona ner det lite. Lite i stil med "Hallå kolla vilken stor grej det här är och va bra vi är som gör det! Eller alltså, det är ju ingen stor grej egentligen, och vi har ju inte gjort något förrän nu så fokusera inte för mycket på det…".

Matchstick Productions fick såklart mycket credd för den filmen oavsett, samtidigt som många ställde sig frågan hur de skulle göra med nästa års film. Kommer de fortsätta på samma spår och vara trendsättare i actionsportvärlden eller vända tillbaka?

Nu har vi svaret.

På åkarlistan för år 2019 års film finner vi sju killar "and more", där handlingen främst kretsar kring de fyra åkarna Mark Abma, Karl Fostvedt, Sam Kuch och Logan Pehota samt deras vänner som fick haka på.

Om MSP inte gjort All In förra året så hade nog inte reaktionerna varit lika kraftfulla på årets film Return to Send'er, men nu blir det ironiskt nog "åter till avsändaren" på denna film.

På sociala medier är det många som redan frågat vad MSP håller på med och hur det kunde bli så här, och standardsvaret verkar vara att de inte kunde hitta några kvinnliga åkare som ville och kunde filma med med i vintras. Det bör dock noteras att de frågat hela fyra pers.

Så här skriver Matchstick som svar på en kommentar på instagram:

"The concept for this year's movie required 4 skiers to dedicate their entire winter to filming with us and bring along their friends. We reached out to 8 athletes who's skiing style fit the script for what we were looking for (4 of them being women). The women who we reached to didn't have time available to dedicate an entire winter or were not ready physically due to injury."

När diskussionen sedan fortsatte med detta undermåliga svar som grund klev en av MSPs långvariga filmare Scott Gaffney in och skrev:

Förlåt men "We think it's unfortunate that it didn't work out" är väl ingen vettig anledning eller ursäkt när det är ni som själva har makten och möjlighet att bestämma precis hur er film ska bli? Och hur kommer det sig att den relativt okända åkaren Sam Kuch som ni aldrig tidigare filmat med plötsligt är en av fyra tillfrågade i ett första skede, trots att "going with a woman who we weren't totally familiar with would have been a major gamble"?

Så många frågetecken här MSP, men främst besvikelse. Det enda som räddar upp trailern är annars berättarrösten som är väldigt lik David Attenborough.

Vart ni kommer kunna se filmen i höst vet vi inte riktigt i nuläget, men ni kan vara säkra på att det inte kommer att vara på Åka Skidors filmfestival Untracked Film Tour i alla fall.

Med vänlig men bestämd hälsning från Gabriella Edebo, webbredaktör och arrangör av Untracked Film Tour.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!