Världsrekordförsök med skidor utför Everest
Foto: Marek Ogień / Red Bull Content Pool

Världsrekordförsök med skidor utför Everest

Minns ni Andrzej Bargiel från Polen som blev först i världen med att åka skidor från toppen av K2? Nu är han på väg på en ny expedition för att sätta nya rekord på Mt Everest.

Minns ni Andrzej Bargiel från Polen som för ett år sedan fick både skidåkare och klättrare världen över att haja till när han blev först i världen med att åka skidor från toppen av världens näst högsta berg K2? Om inte så kan du läsa mer om den bravaden och se film från åket här.

Foto: Marek Ogień / Red Bull Content Pool

Nu är han i alla fall tillbaka i Himalaya igen, och denna gång är siktet inställt på ännu ett extremt rekord. Andrzej vill åka skidor från toppen av Mt Everest, utan att ta hjälp av syrgas och utan att ta av sig skidorna på vägen ner. Att åka skidor från världens högsta berg har genomförts förut, men det är ingen som gjort det i den något mer extrema stilen förut.

I skrivande stund är Bargiel och hans expedition i Kathmandu och förbereder sig för att bege sig mot Base Camp. Med sig har han ett helt team av filmare, fotografer, en certifierad bergsguide och ytterligare två klättrare.

Foto: Marek Ogień / Red Bull Content Pool

Normalt sett klättras den 8848 meter höga toppen i maj, under ett kort väderfönster där väder och vind är som mest fördelaktiga för att klättra på så extremt hög höjd. Anledningen till att de valt att vara där nu är för att undvika folkmassorna som var i våras då elva personer miste livet, med trafikstockningar på berget som en stor bidragande faktor till olyckorna. Nu under hösten slipper expeditionen trängas med hundratals andra som vill ta sig till världens tak, samt risken att han triggar en lavin som drar med sig andra klättrare är mindre. Förhoppningsvis kommer även snöförhållandena vara mer förlåtande för att åka skidor.

Andrzejs plan är att öppna en ny väg ner för berget på skidor, men mer än så har han inte avslöjat ännu.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!