Transceiver i byxfickan eller under jackan?
Foto: BCA / Backcountry Access

Transceiver i byxfickan eller under jackan?

Vad är bäst och säkrast egentligen - att ha sin lavinsändare i byxfickan eller i sele runt kroppen under jackan? Vi reder ut för- och nackdelar kring hur du bör bära din transceiver.

I samband med att Elevenate integrerat en ny ficka i fickan speciellt designad för din lavinsändare på sina byxor till denna vinter väcktes diskussionen om huruvida det egentligen är bättre eller sämre att ha sin transceiver i en ficka på skidbyxorna istället för att använda selen som följer med vid köpet. 

Åsikterna är delade, och det är lite oklart vad undersökningar, statistik och den begränsade mängden forskning kring ämnet egentligen säger, så dags att försöka reda ut saken.

En ficka i fickan på Elevenates uppdaterade Bec des Rosses-byxor.

Det är idag rätt populärt att ha transceivern i fickan på sina skidbrallor, och några av de mest frekvent förekommande argumenten är att det är enklare att få fram den när den behövs eftersom den inte sitter under en massa lager jackor och tröjor, samt att det inte blir en hård knöl på sidan av magen som kan vara i vägen. 

Viktigt är dock att fickan är av kvalitet nog att inte riskera att slitas av om du skulle dras med i en lavin, så dedikerade fickor som är tänkta att användas för just sändare är att rekommendera. Dessutom är det fortfarande viktigt att transceivern är fäst med ett band (som antagligen behöver vara lite längre än standard om du har den i fickan) i dig på något vis så du inte tappar din sändare, men en fästpunkt finns i regel i särskilda lavinsändarfickor. 

Några av de största nackdelarna däremot är att det är mycket mer lätt hänt att du glömmer sätta igång din sändare i början på dagen, eftersom den redan ligger i fickan och inte är något du aktivt tar på dig med en sele. Eller glömmer stänga av den i slutet på dagen när du tar av dig brallorna. Å andra sidan kanske du slipper glömma den hemma om den ligger i fickan.

Foto: Grant Gunderson på uppdrag av Åka Skidor i Mt Baker

Ett annat argument som talar mot användning i fickan är att den punkt där signalerna sänds iväg ifrån om du skulle ligga begravd i en lavin hamnar på benet istället för på överkroppen, och rent ytmässigt har du såklart bäst chans att bli träffad av en sond där du är som bredast. Samt att du kanske har större chans att dina räddare hittar dina luftvägar och mun snabbare om sändaren är placerad närmare huvudet.

Men är det säkrare att ha den i fickan? 

På den punkten är ett av de cirkulerande huvudargumenten att det skulle vara bättre att ha transceivern i byxorna eftersom det är "vanligt" att jackan slits av på folk som dragits med av en lavin. 

Men är det verkligen sant? 

En av världens mest rutinerade och erfarna lavinsäkerhetsforskare Manuel Genswein menar att statistik från lavinolyckor visar att byxorna sitter kvar på offer i större utsträckning än jackor. Om det betyder att en del i statistiken turat uppför utan jacka eller att den faktiskt slitits av i lavinen är lite oklart (vi försöker få fram mer fakta här). Sen kan det kanske antas att om din jacka slitits av i lavinen har du nog rätt dåliga odds för att överleva oavsett. 

Det har även rapporterats om en lavinolycka i Kanada där den drabbade hade sändaren i fickan, och fickan i sig med innehåll slets av under lavinens gång. Så om du har din transceiver i fickan, se till att det är en ficka anpassad för det.

Erik Ehrner, som är utbildad skidguide enligt den Kanadensiska standarden och själv åker med sändaren i fickan men argumenterar för att det är mindre säkert skriver såhär på facebook kring ämnet (läs hela texten längst ner, eller via länken): 

"Att många skulle bli av med jackan i en lavin, skulle jag säga är en seglivad gammal myt. Att man hittar offer utan jacka är korrekt, men detta beror sannolikt på hela andra saker, mest troligt att personen träffades av lavinen gåendes på väg upp och av praktiska skäl tagit av sig densamma. Eller man att man åker med jackan uppknäppt.

Problemet med dessa skrönor är att de tar udden av sakfrågan, nämligen vikten av kunskap och utbildning. Se till att öva ofta med grejerna under hela säsongen och med flera kompisar."

Filmen nedan från Backcountry Skiing Canada sammanfattar en del av punkterna på ett bra sätt.

Avslutningsvis 

Kom ihåg att oavsett hur du väljer att bära din transceiver så är det viktigaste i slutändan att du inte utsätter dig själv eller andra för situationer där någon triggar och dras med i en lavin, och att du ser till att vara utbildad, hålla kunskaperna fräscha, visar ödmjukhet i bergsmiljö och är väl förberedd även om olyckan skulle vara framme.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!