EVI Skis - den lilla skidfabriken i Norge

EVI Skis - den lilla skidfabriken i Norge

Historien bakom EVI Skis vars handgjorda skidor endast tillverkas på beställning och där gamla och trasiga skidor blir till nya i en 200 år gammal lada i Oppdal.

I dagens moderna tider där vi blir bombarderade av intryck från alla håll och kanter, inte minst sociala medier, så har det plötsligt blivit svårt att vara kreativ och nytänkande.

Endre Hals bor i Oppdal bland de norska bergen och lessnade på att det fullkomligt pumpas ut produkter på världsmarknaden som vi inte behöver och som inte ens är konstruerade för att hålla. Samtidigt som priset är så pass lågt att ingen riktigt känner att man kan klaga heller.

skidmärke som byggs för hand i en 200 år gammal lada och som enbart producerar skidor på beställning. Just för att så lite material och resurser som möjligt ska gå till spillo. På tio år har de totalt fyra par osålda skidor. 

När skidorna efter några år slitits ner och börjar gå sönder är tanken att de ska kunna ta tillbaka dem för att renovera och använda det gamla för att skapa ett par skidor som är som nya.

Under uppstartsprocessen för det nya skidmärket fick de höra att Norge inte ska syssla med tillverkning och produktion längre, utan fokusera på design i landet istället. 

- Det gjorde mig lite förbannad. För jag tror att en väldigt viktig del i att designa är att faktiskt kunna producera det också. Att ha kunskap om hur saker framställs och hur material fungerar. 

Se filmen nedan för en djupare inblick i den lilla skidfabriken i Oppdal.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!