Skidsnack v42 - längdhopp på vattenskidor
Foto: Adam Nurkiewicz / Laurel Photo Services

Skidsnack v42 - längdhopp på vattenskidor

Marker släpper utmanare till Shift, historiens största roadgap, säsongens första puderdag, ny landningskudde i Kungsberget och mycket mer bland veckans skidnyheter.

Rykte: Marker släpper utmanare till Shift

Det har bara varit en tidsfråga som nu tillslut fått ett releasedatum: den 1 november släpper Marker en "stor nyhet" de kallar Reset. Tease-videorna avslöjar kanske lite väl mycket och det är utan tvekan frågan om en bindning som liknar Salomon Shift och fungerar som en vanlig alpin bindning utför och turbindning med pins på vägen upp. 

Kungsbergets nya landningskudde

Kungsberget blir första anläggningen i norra Europa att skaffa en landningsairbag till sin park.

Tävling i längdhopp på vattenskidor

I veckan har World Beach Games avgjorts i Qatar där bland annat längdhopp på vattenskidor varit en av grenarna. Svensken Felix Blomqvist från Nora Vattenskidklubb slutade på en sjätteplats efter ett tredje hopp som mätte 56,1 meter. Vann gjorde ryssen Vladimir Ryanzin med 59,9 meter.

Svensken Felix Blomqvist. Foto: Adam Nurkiewicz / Laurel Photo Services

Vinterns första puderdag i Engelberg 

Säsongens första ordentliga puderdump tajmade perfekt med att liftarna uppe på glaciären i Engelberg öppnade för skidåkare. Mattias Fredriksson befann sig på plats med omslagspöjken David Kantermo för att fotografera kommande kollektion av Stellar Equipment och passade på att navigera mellan glaciärsprickor för att plåta lite puderpangare.

View this post on Instagram

The ski season started with a bang today! October 16th, pretty crazy! @davidkantermo enjoying the best early season conditions we can remember. Thanks for having us @engelberg.titlis and @skilodgeengelberg ❄️🇨🇭#stellarequipment #engelberg #powdertothepeople

A post shared by MattiasFredriksson Photography (@mattiasfredrikssonphotography) on

Historiens största roadgap?

Josh Daiek la tillslut upp denna video i veckan på ett absurt stort roadgap från i vintras. Sisådär 50 meter långt och 30 meter högt. 

View this post on Instagram

Took two tries to ride ‘er out! I’ve been eyeing this gap for the last decade. With a banner year in the Sierra last season the landing finally filled in and was ready to send. The gap was roughly 150’ take off to landing and over 100’ vertical drop! So stoked to check this one off the list! 🎥 @jankyhazen @seanhaverstock @blankcollectivefilms @salomonfreeski @rylo @oakleyskiing

A post shared by Josh Daiek (@joshdaiek) on

Sveriges längsta belysta pist

Lofsdalen har byggt ut sin belysning ytterligare inför vintern och nu blir sveriges längsta elbelysta nedfart ännu längre. Den totala fallhöjden landar på 492 meter och går från toppen av Hovärken på 1125 meters höjd ner via nedfarterna Toppen, Lången och Loffe till påstigningen av liften Lången Express.

Evelina och Tanner på FWT 2020

Evelina Nilsson har fått ett wildcard till vinterns Freeride World Tour och gör comeback på tävlingsscenen och nu står det även klart att Tanner Hall kör en säsong till. Läs mer här.  

Nytt nummer i butik

Du har väl inte missat att det nya oktobernumret nu finns i butik? Och snart kommer även den heliga Prylguiden som landar i butikshyllorna den 31 oktober. Tjuvkika i det nya numret här.

Filmsläpp för filmturnén

Igår släpptes alla filmer som visas på Untracked Film Tour i höst. Utbudet av filmer blir en mix av puder, park och kulturella upplevelser på skidor och sidlänges på bräda med en geografisk spridning från puder i Funäsfjällen, quarterpipes i Riksgränsen, pist och slask i Åre och parken i Kläppen till Japan via Ryssland, en sväng till Kanada för humor och pillows, följt av ett par turer förbi Chamonix och skandinaviska hotspots i Alperna. Alla filmer kan du läsa mer om här och biljetter till de 10 olika stoppen finns på untrackedfilm.com

Jenny Lee får körlektioner 

Landslagsåkaren i freeski Jennie-Lee Burmansson är på väg tillbaka från en korsbandsskada och närmar sig nu åldern att ta körkort. Vad passar bättre då än att få lite lektioner från en av landets bästa rallyförare Mikaela Åhlin-Kottulinsky?

Film om Tänndalen

Den 31 oktober har en dokumentärfilm om livet i Tänndalen premiär på Ski Lodge Tänndalen. Tänndalsmodus handlar om vad är det som gör en skidort till en älskad sådan. För här finns inte flest antal liftar, flashigast afterski, snabbmatskedjor i backen eller en nybyggd flygplats. Här handlar det om människorna på platsen som brinner för det de gör och älskar att dela med sig. Läs mer om filmen här

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!