5fd917a917d66

Artiklar

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020

Åka Skidor har testat sju par pjäxor som mixar bra utförsegenskaper med ett lika bra gåläge och relativt låg vikt. Pjäxor för dig som varvar åkning i liftsystem med lite längre toppturer.

Text: Gustav Corin • 2019-10-23 Uppdaterad 2019-10-23

Utbudet av friåkningspjäxor med gåläge har fullkomligt exploderat de senaste åren. Den typ av pjäxa, med både bra åkegenskaper och en fungerande gåfunktion, som nära på ansågs vara en omöjlig ekvation att få till bara för några få år sedan sitter nu på var och varannan entusiastisk friåkares fot. Det är en fantastisk utveckling där samma pjäxa fungerar (i stort sett) lika fint för liftburen åkning i liftsystemet som för en längre topptur betydligt längre bort.

Kruxet är att välja rätt modell för just din typ av åkning och fotanatomi. Pjäxor med gåläge spänner från tunga friåkningspjäxor med ett litet, närmast pliktskyldigt gåläge till superlätta raceskor för skidalpinism med ett enormt gåläge men med åkegenskaper som närmast kan liknas vid obefintliga. 

Någonstans mittemellan de två ytterlägena hittar vi den typ av pjäxor som vi fokuserat på i det här testet –pjäxor med en vikt på runt 1 500 gram med bra åkegenskaper som står pall för kraftfull, aktiv åkning och samtidigt med en tillräckligt låg vikt och ett väl fungerande gåläge som klarar av en längre tur utan minsta problem.

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020

Om testet

Testarena
Pjäxorna har testats i Riksgränsen under våren 2019 i en rad olika förhållanden och med en mängd olika skidor.

Passform
Eftersom allas fötter är olika så går det inte riktigt att testa pjäxors passform. Vad som passar perfekt för en person kan vara en katastrof för en annan. Därför har vi försökt informera om det i texten, utan att lägga någon värdering i hur pjäxan sitter.

Flex
Det finns inte någon enhetlig skala för hur pjäxor flexar och 130 på en pjäxa behöver inte vara samma som 130 på en annan pjäxa. Oftast stämmer det helt okej inom samma modellprogram hos ett märke, men inte heller där finns egentligen några garantier. Flexindex bör man därför ta med en nypa salt. Det är dock en antydan till hur en pjäxa kan tänkas uppföra sig.

Kompabilitet
När det gäller vilka pjäxor som passar i vilka bindningar finns det några generella riktlinjer. I vanliga bindningar utan några tillägg eller speciella certifikat, typ hyrbindningar, passar nästan inga turpjäxor. Det finns dock undantag och det är i regel modeller man kan på byta sula på. 

●  MNC Bindningar som har tilläggen MNC (Multi Norm Certified) och Sole.ID fungerar med alla pjäxor som har en certifierad sula, oavsett om det är GripWalk, DIN ISO 9523, eller DIN ISO 5255. 

●  GripWalk Bindningar det står GripWalk på fungerar med GripWalk-sulor (som för svårighetens skull ofta också har ISO 9523) och WTR (som fasats ut) fungerar med både WTR- och GripWalkpjäxor.

●  Techbindningar fungerar med alla pjäxor som har techinserts. Där finns inte samma sätt att certifiera, då det inte heller finns samma exakta utlösningsegenskaper. 

●  Hybridbindningar som Marker Kingpin och Fritschi Tecton kräver dock DIN ISO 9523 på pjäxan, alltså att den har en traditionell, alpin häldel.

Om du är det minsta osäker på om din pjäxa och bindning fungerar tillsammans, kolla med en proffsig och kunnig skidbutik.

 “En traditionell fyrspännespjäxa som pushar gränserna för vad en modern randonnéesko kan uppnå.”

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020

Tecnica Zero G Tour Pro

Tecnicas flaggskeppsmodell på toppturssidan är en pjäxa som ligger i framkanten i utvecklingen av fyrspännespjäxor med gåläge.

Passform Passformen bestäms främst av den relativt smala lästen på 99 millimeter och hela temat för pjäxan är lättvikt. Den tunna innerskon kan formas i ugn men då den är så pass tunn blir det aldrig lika exakt som en tjockare och tyngre.

Vikten på 1 340 gram i storlek 26,5 är otroligt lite för en pjäxa med ett liknande flex och fyra spännen. Att den dessutom har ganska låg volym gör att den känns smidig på foten.

Uppför Gåläget är otroligt bra och består av en enkel flip-uplösning som dessutom låser den inre och den yttre bakkappan med varandra. 

Enligt Tecnica ligger utslaget på 55 grader. Man går långa turer både lätt och ledigt, vilket är unikt för en fyrspännespjäxa. Det kräver dock att man har satt spännena i den särskilda turskåran och öppnat dem maximalt. 

Utför Det är otroligt hur en så lätt pjäxa kan uppföra sig så likt något som är över ett halvt kilo tyngre när man pekar skidorna neråt. För en lätt åkare är det inga problem att köra dessa precis var som helst – testexemplaret tog sig exempelvis till final i Extrem-NM. 

Flexindex är 130, och det är svårt att bestämma vad det betyder. Det är styvt, absolut, men det finns styvare randopjäxor.

Omdöme En traditionell fyrspännespjäxa som pushar gränserna för vad en modern randonnéesko kan uppnå, både uppför och utför.

Vikt 1 340 gram
Flexindex 130
Lästbredd 99 mm
Storlekar 22,0–31,0
Canting Nej
Gåläge 55 grader
Pris 7 000 kronor

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020

Scarpa Maestrale XT

Nya Maestrale XT är en styvare och mer utförsorienterad version av Scarpas populära pjäxa Maestrale RS. 

Passform Det syns tydligt att det är en pjäxa som är gjord för att gå på tur med. Underdelen, inklusive sulan, är identisk med Maestrale RS, komplett med vajerspänne över hela framfoten. Längst upp har man samarbetat med Booster för att ta fram den kanske bästa powerstrapen i branschen. Skaftet i sig är klart högre på XT jämfört med RS, vilket ger en mer alpin känsla.

Innerskon är tillverkad av Intuition och är ganska kompakt i känslan, vilket betyder bra stöd och bra formbara egenskaper.

Uppför En pjäxa som gjord för att gå på tur med. Gåläget är till synes en liten plastbit som bara fälls ut lite  men det ger  tillräckligt utslag för att tura problemfritt och smidigt hela dagen.

Utför Innan det är dags att åka ned behöver man spänna pjäxan och klicka i åkläget igen, och just det var lite klurigt i början. Det krävdes en del fix och tricks innan åkläget klickade i ordentligt och spänningen kändes bra. Sedan var Maestrale en ren fröjd att åka med. Det märks att den är högre, styvare och mer gjord för åkning än Maestrale RS. 

Flexet är indikerat till “130+”, är styvt och skiljer sig från tvådelade pjäxor som Alltrack eller Hawx Ultra. Maestralens flex är mer progressivt i början, och slutar lite mer tvärt . 

Omdöme Det är oerhört hård konkurrens i den här kategorin med pjäxor, men Scarpa har lyckats väl. En turpjäxa som är tänkt att åka i. 

Vikt 1 500 gram
Flexindex 130+
Lästbredd 101 mm
Storlekar 24,5–32
Canting Nej
Gåläge 56 grader
Pris 8 000 kronor

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020

Dynafit Hoji Free

Hoji Free är en alternativ modell av den omtalade Hoji Pro Tour fast med en traditionell tådel. Gjord för stor åkning.

Passform Free har en något smalare passform än den breda Pro Tour men är fortfarande relativt bred med sina 102 millimeter. Framfoten är relativt låg vilket gör att bredden inte märks av så mycket på smala fötter. 

Innerskon är en ny modell från Sidas, fullt formbar och utan snörning. Vi testade en icke färdigutvecklad prototyp så vi kan inte uttala oss fullt ut om hälgreppet.

Uppför Gåläget på 55 grader är ungefär som de flesta andra pjäxor i samma kategori men känslan i gåläget är helt friktionsfritt. Hoji Lock är ett patenterat gålägessystem, som bygger på att det översta spännet, kardborrespännet och bakkappan är sammankopplade. Du kan knäppa pjäxan för åkning direkt och sedan öppna upp gåläget genom att lossa på spaken bak på pjäxan.

Hoji Free fungerar otroligt bra uppför och långa turer är inga problem. 

Utför Det är en styv pjäxa med ett flexindex på 130 och ett något progressivt flex. Vinkeln framåt går att justera med hjälp av spoilers, från 11 till 17 grader. De flesta som är vana vid alpina pjäxor kommer vilja sätta dit spoilern. En pjäxa som går att åka riktigt hårt utför med i alla typer av terräng.

Omdöme Dynafit Hoji Free är en fantastisk pjäxa som lever upp till hajpen, kanske är det den ultimata allroundpjäxan som faktiskt är riktigt bra på allt.

Vikt 1 550 gram
Flexindex 130
Lästbredd 102 mm
Storlekar 25–29,5
Gåläge 55 grader
Canting Nej
Pris 7 500 kronor

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020

 “Atomic Hawx Ultra XTD 130 S är en riktigt bra turpjäxa och betydligt bättre än sin föregångare.”

Atomic Hawx Ultra XTD 130 S

För tre år sedan kom Hawx Ultra XTD 130 och vände upp och ned på uppfattningen om vad en fyrspännespjäxa med gåläge kan vara.I år uppdateras Hawx Ultra med greppigare sula, smidigare spännen och även nya inneskor.

Passform Innerskon är till i år helt annorlunda sammansatt. Det är tjockare och mycket stadigare och styvare, har snörning och är väldigt formbar. 

Atomic har även en teknologi som heter MemoryFit, vilket innebär att hela pjäxan kan värmas upp och formas efter foten. Flera andra tillverkare har liknande system, men ingen annan har ett som fungerar bra på turpjäxor. Trots en lästbredd på 98 millimeter kan pjäxorna anpassas lätt till de flesta typer av fötter.

Uppför På tur är Hawxen riktigt trevlig. Gåläget består av en stor, stadig spak som fäster ihop skaftet med underdelen och är lätt att flippa upp och ned. Utslaget, som är specificerat till 54 grader, är inte riktigt friktionsfritt. Utan det är lite fjädring längst ut både fram och bak och att pjäxan vill tillbaka till upprätt när man är i ytterläge.  

Pjäxan känns smidig på foten med sin låga vikt och låga volym. Lägg på det fina gåläget och den fungerar väl på de allra flesta turer.

Utför Tajt passform och ett  stadigt flex på 130 är ett succérecept utför. Hawx levererar i de flesta förhållanden och går bra att ha som enda pjäxa. 

Omdöme Atomic Hawx Ultra XTD 130 S  är en riktigt bra turpjäxa och betydligt bättre än sin föregångare. Den har en tajt passform och är lätt att anpassa, ett bra gåläge och relativt styvt flex. 

Vikt 1 400 gram
Flexindex 130
Lästbredd 98 mm
Storlekar 24,5–29,5
Canting Nej
Gåläge 54 grader
Pris 7 000 kronor

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020

Nordica Strider Pro 130 Dyn

Nordica lanserade den första varianten av Strider för tre år sedan och till den här säsongen är de något uppdaterade. Det är en ny typ av plast i den nedre delen, och skaftet har en mer aggressiv vinkel.

Passform En ganska köttig pjäxa som är stor på utsidan och känns seriös när man tar på sig den. Har fyra spännen, varav de två översta har ett något pilligt extrahack för att ha spännena i när man går. De går att flytta för smalare vader. 

Innerskon är relativt tjock, har snörning, partier i kork, är fodrad med Primaloft och går att värma i ugn. Pjäxans lästbredd är 100 millimeter och det här är ingen lågvolymspjäxa. Inger förtroende, det känns tryggt, stabilt och säkert. Det här är en pjäxa som ska åkas.

Uppför På tur är Stridern bra för den typen av pjäxa det är. Gåläget är specificerat till 46 grader och det går att utnyttja allihop. Fungerar utmärkt för kortare turer och för starka ben är längre dagsturer inga problem.

Utför Förtroendet kommer direkt när man stakar iväg, det finns egentligen inget i åkkänslan som tyder på att det här är en turpjäxa. Det är inte tajt och smärtsamt på samma sätt som en racesko med 93-läst men helt klart styvt och stabilt. Responsen är köttig och grov och du får intrycket att du kan åka hur fort som helst på alla underlag.

Omdöme En riktigt kompetent allroundpjäxa för de som inte räds lite extra vikt och som kan kanske har lite egen extra vikt. Stridern står pall för allt förutom kanske de längsta turerna.

Vikt 1 800 gram
Flexindex 130
Lästbredd 100 mm
Storlekar 22,5–31,0
Canting Nej
Gåläge 46 grader
Pris 6 500 kronor

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020

Rossignol Alltrack Elite 130 LT

Rossignols värstingpjucka Alltrack Elite 130 LT ser på pappret ut som ännu en pjäxa med fyra spännen, hyfsat gåläge och techinserts. Rossignol är inte kända för turorienterad utrustning men det är det dags att ändra på.

Passform Innerskon är tjock och härlig och formas lätt efter foten i ugn. De övre spännena går att flytta för att passa smalare vader och innerskon har snörning.

Alltrack levereras med en plan alpinsula och är den enda pjäxa i testet som går ned i alla bindningar. De tappar en del i grepp på is och sten men det gör den å andra sidan till en riktig allroundsko, du kan både tura och åka raceskidor med samma par pjäxor om du vill.

Uppför Gåläget består av en liten plastspärr som lyfts upp för att skaftet ska kunna röra sig fram och tillbaka. Utslaget är ospecificerat men helt okej för den här typen av skor. I åkläget känns det knappt som att gåläget finns, det är oerhört stadigt.

Alltrack känns lite klumpig och tung på foten jämfört med andra i testet. Den fungerar dock helt okej att gå på tur med hela dagen. Gåläget är kanon för att vara en hybridpjäxa med fyra spännen.

Utför Stadigt är ledordet och riktigt bra åkning levereras. Flexindex är 130 och ger en ganska styv pjäxa.Flexkurvan är klassiskt alpin, ganska jämn men något progressiv innan det tar stopp. 

Omdöme Rossignol Alltrack Elite 130 LT passar till många typer av åkare. Den är nämligen inte dålig på något. Och framförallt, riktigt bra utför.

Vikt 1 660 gram
Flexindex 130
Lästbredd 98
Storlekar 24,0–29,5
Canting Ja
Gåläge Ospecificerat
Pris 7 000 kronor

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020

 “K2 Mindbender kommer att bli en fullvärdig konkurrent i den här kategorin när produktionsvarianten landar i butik.”

K2 Mindbender 130

Mindbender är en styv och lätt friåkningspjäxa med bra gåläge och bygger på koncept från K2:s pjäxor Recon, Luv och Pinnacle. 

Det exemplar av K2 Mindbender 130 som vi testade var en ej färdig prototyp. Av den anledningen kan detta inte ses som ett helt riktigt test, utan snarare en omfattande förhandstitt på vad som komma skall.  

Passform Mindbenders innersko är en av de bästa i testet, prototyp eller inte. Det är en tjock och härligt formbar sko i materialet Ultralon som är lagom styv och ger en perfekt respons. 

Har 130 i flex, med ett skal som är identiskt med en pjäxa som redan finns. Skalet, kallat Powerlite Shell, är tillverkat i fyra olika typer av plast och hårdheter för att förena en vridstyv pjäxa med komfort och rätt flexegenskaper. Även denna pjäxa har möjligheten att värmas i ugn för en helt personlig passform.

Uppför På tur fungerar prototypen fint. Gåläget på 50 grader låses med en kraftig metallbygel och för att vara en pjäxa med åkfokus turar den på bra. 

Utför Utför finns det lite att jobba på, i alla fall för testexemplaret. Det är först svårt att veta om pjäxan verkligen är i åkläge, då gålägesmekanismen glappar lite vilket medför en något konstig vinkel på fotleden och det känns som man står i uppförsbacke när man i själva verket åker nedför. Flexet framåt är det inget fel på och det ligger nära den angivna siffran 130. Gålägets låsning går att ändra till en mer aggressiv vinkel framåt på skaftet, vilket  är ovanligt på turorienterade pjäxor.

Omdöme K2 Mindbender kommer att bli en fullvärdig konkurrent i den här kategorin när produktionsvarianten landar i butik till hösten och alla lösningar fått sin slutgiltiga funktion. Det här är en pjäxa för turåkaren som i första hand prioriterar utförsåkningen.

Vikt 1 650 gram
Flexindex 130
Lästbredd 98 mm
Storlekar 24,5–30,5
Canting Nej
Gåläge 50 grader
Pris 6 500 kronor

6 skidglasögon för flatljus


Vinterns 11 bästa nya prylar


Test: Salomon Shift


Text: Gustav Corin • 2019-10-23
ArtiklarPrylarSkidtestFriåkningPjäxorTestTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top