Skidsnack v47 - SVT börjar sända freeski och snowboard
Kajsa Larsson i Japan. Foto: Daniel Rönnbäck

Skidsnack v47 - SVT börjar sända freeski och snowboard

En vecka av blonda pow(d)er edits, glädjebesked från SVT, fjällgourmet, X Games tillbaka i Norge, redlös Jerry och mycket mer i söndagens skidsnack.

Åre Skidsport fyller 70 bast

En av landets bästa skidbutiker har i veckan firat 70 år som butik på Åre Torg. För att sätta årgången i kontext så firade nyligen Alpingaraget i Stockholm 25 år och Skistore i Göteborg blev 15. Hipp hipp hurra önskar vi på redaktionen såklart! 
Nyfiken på att läsa om butikens historia? Läs mer här

Skidsport back in the days.

View this post on Instagram

Åre Skidsport slog år 1949 upp portarna på torget i hjärtat av Åre. Det är nu hela 70 år sedan och självklart vill vi fira det tillsammans med er!🎉 På lördag den 23:e november vankas det tårtkalas i butiken. Välkomna!

A post shared by Åre Skidsport (@areskidsport) on

Burtons grundare har gått ur tiden

Snowboardens främsta förespråkare – och en av skidvärldens mest inflytelserika personer – Jake Burton, avled i veckan vid 65 års ålder. Läs mer om hans livsverk här.

Gourmet i Hemavan

Den 30 januari till 2 februari 2020 arrangeras för första gången matfestivalen Hemavan Fjällgourmet. Ölprovning, fjäll-sushi och viltmiddag är exempel på happenings under festivalen. Läs mer här.

Freeski och snowboard på SVT

Nu har SVT annonserat att det blir mycket mer vintersport i tablån i vinter. Totalt 23 världscuptävlingar i freeski, snowboard och puckelpist kommer att sändas främst på SVT Play under säsongen med start den 14 december från tävlingarna i Peking. Fokus ligger på de discipliner där Sverige har starka deltagare: Big Air och Slopestyle i både freeski och snowboard samt puckelpist.

Rösta svenskt i Powder Awards

Lucas Stål Madison har som enda svensk en av de utvalda i Powder Magazines årliga omröstning för utnämningar som "Skier of the Year". RÖSTA HÄR. Dessutom har han blivit nominerad i kategorin "Best Powder" för sitt Japan-segment i Level1-filmen "Romance". 

View this post on Instagram

Nominated for Best Powder🙀 at the @powdermagazine awards together mr @jetskiwhite for our shenanigans in the new @level1 movie :) Also got a release of a BTS video of our japan trip maybe next week. Just a lil reminder of how ”professional athletes” get extreme footage😆

A post shared by Lucas Stål Madison (@stalmadison) on

Ingemar tappade titeln

Mikaela Shiffrin vann lördagens slalomrace i Levi och gick därmed om Ingemar Stenmark i kampen om flest världscupsegrar i slalom. Det traditionsenliga priset i Levi är att vinnaren får en ren, och denna döptes såklart till Ingemar.

Åre Sessions avslutar säsongen

Den kombinerade musik- och skidfestivalen Åre Sessions återvänder för en fjärde upplaga under Åres säsongsavslutning. Datumen som gäller är 30 april-3 maj 2020, och utökas alltså till hela fyra dagar, missa inte det.

X Games tillbaka till Norge

Nu är beslutet fattat att X Games kommer tillbaka till Norge för femte gången den 7-8 mars i Hafjell med tävlingar i big air och slopestyle. Mer info kommer innan jul.

Jerry efter afterskin

Veckans skratt står en redlös Jerry utanför afterskin i St Anton för. 

Blonda pow(d)er-edits

The Blondes droppar större klippor än dig

Emily Childs, Janelle Yip och Tonje Kvivik bor i Revelstoke och spenderar mer tid i luften än på snön under vinterns gång av säsongsediten att döma.

Hårdrock i Alaska

Elyse Saugstad och Angel Collinson åker större, brantare och fortare än alla andra i Alaska-segmentet från TGRs film Winterland. 

Kajsa Larssons säsongsedit

Spana in djupt puder från världens alla hörn och få en lektion i snösprutets ädla konst.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!