Experten tipsar: Alpernas bästa hemligheter
Peffes första alport kvalar in på hans topp-10 tack vare åkning som den här i Westendorf. Foto: Tim Marcour

Experten tipsar: Alpernas bästa hemligheter

Ingen svensk har besökt lika många skidorter som den smått legendariske resarrangören Peffe Brzezinski. Så om det är någon som har koll på gömda skatter så är det han.

Jag träffar Peffe Brzezinski på ett brasseri i Frankrikes alpina epicentrum, Chamonix Mont Blanc. The home of the brave, som det kallas i folkmun. Valet av ort är lite paradoxalt då Peffe under sina första år som researrangör på 1980-talet bannlyste stället som "alla" åkte till. Han har alltid varit nyfiken på att hitta och visa mindre kända skidorter för sina grupper. Så de stora orterna fick klara sig utan Peffe och hans skidsugna gäster. 

Men tiderna förändras, och likaså Chamonix. Och även Peffe. 

Chamonix har sin charm, numera är det lite lugnare på gatorna och barerna och man kan hitta unika upplevelser både i byn och på berget, påpekar han. 

Det är tidig säsongsstart och snökristaller yr i luften runt Aiguille du Midi och en kylig vind viner längs gatorna och skvallrar om en ny vit säsong på ingång. Vi avrundar vår tartiflette-lunch med lite citronpaj och Peffe berättar på sitt medryckande och energiska vis om hur hans passion för Alperna var skriven i stjärnorna.

Peffe i egen hög person. Foto. Henrik Hultberg

– Jag började åka skidor i österrikiska Westendorf. Från vintern 1962 åkte vi dit med familjen varje år och när jag var 13 växte tanken på att åka skidor en hel vinter. Nyss fyllda 17 (1976) tog jag trots mina akademiska föräldrars stora vånda ett sabbatsår och övertalade dem att jag borde göra det i Alperna. Jag hamnade på ett pojkhem i Zürich och åkte skidor varje helg. Klosters, Davos, Bergün, San Bernardino, Flims, Engelberg och Elm var några av orterna jag besökte. Möjligheterna kändes oändliga.

– Min första säsong som reseledare för Snöresor var i St. Anton 79/80. Min andra var i Les Arcs 80/81 med en eftersäsong i Tignes. Jag började Handels hösten -81 men när snön började falla åkte jag ner igen. Det blev Les Arcs, Schladming, Jasna och Lenzerheide för Snöresor och sedan som mono-skibum i Les Arcs. 84-86 gick jag Turisthögskolan i Östersund och då blev det fjällen för hela slanten.

Foto: Alpine Legends

Men efter det utvandrade Peffe på allvar till Alperna. Det som skulle bli till en ännu pågående livslång kärleksrelation till Europas mest veckade region var inledd. 1986 startades researrangören Ski Unlimited och den drevs under de följande åren från hemmakontoren i Zermatt, Morzine, Courmayeur och slutligen Megève under 12 år – där uppfostrades det dessutom fyra ungar både i fransk skola och på hemmaberget. 

Sedan 2006 driver Peffe skid- och konferensresearrangören Alpine Legends tillsammans med fyra skidåkande partners och har hittat sin fasta bas i franska Annecy vid foten av Savoyens många inspirerande berg. 

Många av mina pärlor är små och oansenliga orter. Jag tycker det finns en charm i det lilla småskaliga, långt ifrån de stora och ofta industriella orterna. De 20 största orterna i Alperna har en imponerande effektivitet men också en trängsel och ett stök som jag tycker rimmar illa med det jag söker. Jag är van att gilla läget och blir ofta förtjust i den senaste plats jag besökt även om jag varit där flera gånger innan. Jag besöker kanske mellan fem och tio nya orter varje år.

View this post on Instagram

Sunset over Tirol #dahu #dahult #kitzbühel #kickoff #tirol #peakperformance

A post shared by Peffe Brzezinski (@peffeb) on

Åka Skidor bad Peffe sålla bland sina hundratals pärlor och stilla de mest törstande ortsgrisarnas sug efter gömda skatter. Resultatet hittar du i vårt oktober-nummer, och nu under vinterns tidiga stadium kommer hela topp 10-listan successivt komma upp här på hemsidan.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!