En skidåkares lifehacks & guide till tågresan
Foto: Martin Wichardt

En skidåkares lifehacks & guide till tågresan

Hur tar man sig till Alperna, hur tar man sig sedan runt i Alperna och vilka lifehacks på tåget får man inte missa? Några av landets mest rutinerade tågåkare tipsar och hjälper dig längs vägen.

Artikeln är ett utdrag från en artikel som ursprungligen publicerades i Åka Skidor #5/6 i oktober 2018.

Artikeln handlade om en tågresa till Schweiz med bland annat Erik Nylander som i vintras tog tåget hela vägen till Japan. Läs mer om det här.

Text Peter Nilsson

Att resa med tåg har några uppenbara fördelar. Du behöver inte betala övervikt, det finns oftast en bra restaurangvagn och breda, sköna säten. Dessutom kan du hoppa av för en snabb topptur när tåget passerar ett bergspass.

"Vi ska ta tåget till Alperna. Lite som en roadtrip, fast med tåg. En railtrip. I mångt och mycket samma sak, fast utan bilröv."

Foto: Martin Wichardt

Tåg till Alperna 

– Det Österrikiska tågbolaget ÖBB satsar stort på nattåg genom Europa under namnet Nightjet. De kör tåg till klassiska skidortshubbar som Zürich och Innsbruck.
nightjet.com 

– Genom ÖBB kan du boka hela din sträcka från Köpenhamn till Alperna på samma biljett. Med någorlunda framförhållning får du riktigt bra pris.
tickets.oebb.at

– Beroende på hur du vill resa kan det löna sig att köpa Interrail hela vägen från Köpenhamn.
interrail.eu

– Resan ut ur Sverige bokar du som vanligt via SJ.
sj.se 

Foto: Martin Wichardt

"En insikt som börjat skava allt mer är att mitt resande till dessa glaciärer är en bidragande orsak till att de försvinner."

Foto: Mattias Fredriksson

Tåg i Alperna

– Interrail ger dig resor på de flesta tåg i hela Europa och finns med flera olika längder på giltighet och antal resdagar. Platsbiljett kan behöva bokas separat på vissa sträckor och tillkommer med en mindre extra kostnad.
interrail.eu 

– Swiss Travel Pass ger fria resor med samtliga tåg, bussar och färjor i hela Schweiz.
swiss-pass.ch 

– Appen Railplanner har synkroniserat tidtabeller och resvägar inom Europa. Här kan du planera din resa.

– Ovan kombineras fördelaktigt med snösajten snow-forecast.com

– Mellan Andermatt och Disentis kör Glaciärexpressen med en extra påkopplad afterskivagn. Missa inte den.
glacierexpress.ch

Missa inte afterskivagnen. Foto: Martin Wichardt

Life hacks på tåget

Regel nummer ett: packa lätt. Och smått. Generellt är små väskor att föredra. De passar bättre på tågens bagageutrymmen.

Ta bara med ett par skidor. Tänk allround framför specialegenskaper.

Ta med en liten spännrem till skidfodralet, så att det går att säkra ståendes. Då slipper du råka dräpa stackaren som tagit sittplatsen bredvid bagageutrymmet. 

Undvik stora skidfodral för flera par skidor och boardbags där all packning är tänkt i samma väska. Väskan blir ett monster som är omöjlig att hantera. 

Packa den lilla resegarderoben. För hur mycket civila kläder behöver du egentligen på en skidresa? Krisar det kan du alltid köpa ett par lederhosen på plats. 

Högre komfort är absolut värt pengarna som skidresande tågluffare, speciellt på nattåget. Boka tidigt så är prisskillnaden oväsentlig. Boka Deluxe-kabin.

Foto: Mattias Fredriksson

"Flexibiliteten är ett av tågskidluffandets starka kort. Åk vart du vill. Följ snön. Välj ort efter väderprognos, magkänsla eller lösa rykten uppsnappade på afterskin."

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!