Hedvig Wessel vann & Reine Barkered 3a på FWT i Japan
Foto: Freeride World Tour / J Bernard

Hedvig Wessel vann & Reine Barkered 3a på FWT i Japan

Nu får resultaten tillslut publiceras, mer än två dygn efter genomförd tävling i Hakuba, Japan. Hedvig Wessel tog hem segern och Reine Barkered blev trea, trots en skadad fot.

När sändningen tillslut ägde rum var nyfikenheten hög på hur Freeride World Tour valt att lägga upp det, och efter lite seg väntan med utdragna intron var det tillslut dags för tävling. 

Årets face beskrivs av åkarna som rätt litet med halvdan snö, men i alla fall mer ordentligt än föregående års skogsåk. Några ordentliga klippband med möjlighet att leta rätt på större flyg och en hem del mindre vindformationer med fina takeoffs för trick. Lite sol med växlande molnighet på det och fine utsikter över dalen och de Japanska Alperna.

Först ut var herrarnas snowboardklass där svenska rookien Cody Bramwell debuterade i världstourssammanhang. Han inledde sin FWT-karriär med trippla 360s och ett lekfullt åk, dock med en hand nere i en av landningarna och en poäng som i stenhård konkurrens räckte till en sjunde plats. 

Härnäst ut var tävlingens största klass med totalt tre svenskar på start. Många hade problem med de variabla snöförhållandena och lite flatljus till och från. Dagens stjärna blev Reine Barkered som enligt rykten ska ha dundrat ner som ett godståg, trots en skadad fotled, och fick kliva tillbaka upp på pallen som trea efter vinnaren och veteranen Drew Tanke och rookien Hank Bilous på andra efter en citat "banáaaaanas transfer". Reine fullständigt öste ner för åket med noll tvekan, stompade en clean backflip (ja du läste rätt, Borgmästaren droppar numera inte bara gigantiskt, han slänger trick också) och öste vidare mot facets mest tekniska klipparti. Fotleden hade tydligen fått lite hjälp på traven från den lokala fysion med extra uppackning från lite Naproxen för säkerhets skull. 

Foto: Freeride World Tour / J Bernard

–  Jag blev sjukt förvånad när jag kom ner över resultatet, hade ju sett en del bra åk från toppen men hade ingen koll på poängen. Åket kändes sådär när jag körde, hade lite småmissar redan från början, men mina två "huvudmoves" satt bra iallafall. Väl i botten så kunde vi inte se några åk så det var lite märkligt att bara kunna försöka läsa av humöret på åkarna som kom med och sedan bara få en poäng. Det slutade ju bra och jag antar att "småmissar" på ett litet face också ger väldigt små avdrag. Men det var kul att köra, snön var ändå bättre än väntat och så sjukt skönt att vara tillbaka på pallen efter en tids frånvaro, hälsar Reine från Japan där det tillslut snöar lite.

Resterande svenskar fick dessvärre inte till samma tungviktaråkning som Reine. Kristofer Turdell inledde med en smutt trea och följde upp det med ännu en, men landningen satt dessvärre inte och det tappade han mycket poäng på och slutade på 12e plats. Carl Regnér ryktas ha tryckt en crepe strax innan start men vi har inte fått några rapporter om sura uppstötningar från start. Däremot inledde han med en gigantisk 360 uppföljt med en vågad backie som landade honom en sjätteplats.

Foto: Freeride World Tour / Dom Daher

I damernas snowboardklass har vi tyvärr inga skandinaver med på startlistan, men förra årets dominanta Marion Haerty plockade hem segern i ett startfält med väldigt blandade nationaliteter.

Hedvig Wessel har varit tydlig med att hon är med på touren för att vinna hela skiten, och det visade hon med besked nu i Japan där hon klev in, slängde en gigantisk backflip och åkte ner på en solklar förstaplats. Evelina Nilsson är tillbaka på FWT genom ett wildcard och satsade även hon ordentligt och gick, precis som på NM, för samma backflip som Hedvig. Hon flög ännu större men kraschade i landningen tyvärr. Svensk-amerikanen Jackie Paaso skulle ha gått i pension efter förra säsongen men ändrade sig och startade sitt åk starkt men fastnade tyvärr med skidorna i takeoffen vid ett försök på en trea över en drivkant.

Vinnaren av damernas skidklass. Foto: Freeride World Tour / Dom Daher

Resultatlistor

Replay

Så vad var egentligen skillnaden med sändnings-formatet? Lite mindre väntan, men det kändes trots det rätt trött och segt. Mer polerat med fler vinklar på åket och reprisen, inklusive lite hjälmkameravinkel, även om det sistnämnda känns lite overkill, men samtidigt, varför inte? Plus lite mer grafik och intervjuer. På plussidan: inga inställda sändningar i sista minuten, inga missade åk på grund av strulade liveteknik och en något kortare sändning. Tydligen var det lite moln som rullade in över starten till och från så en del väntan på att sikten ska komma tillbaka har vi i alla fall sluppit sitta och stirra på. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!