Ride Free med  Jacob Wester
Jacob Wester underreported försäsongen i Åre. Foto: Sofia Sjöberg

Ride Free med Jacob Wester

Sveriges bästa friåkare Jacob Wester siktar mot nya toppar med Rossignols nya friåkningsserie

ARTIKEL I SAMARBETE MED ROSSIGNOL


 

Foto: Sofia Sjöberg

Jacob Westers skidbana startade i den lilla Väsjöbacken norr om Stockholm i början av 90-talet. Först med alpinåkning i den lokala slalomklubben. Men när den moderna friåkningen fick fart var den unga Wester inte sen att haka på tåget och lämna portåkningen bakom sig. Och när den tidiga jibbscenen såg dagens ljus i Sverige blev Jacob snabbt en av förgrundsfigurerna. Han började dyka upp på tävlingar och pendlade nästan varje helg mellan hemmet i Stockholm
och stugan i Sälen.

Snart började inbjudningarna till de större tävlingarna ta fart och efter Red Bull Big Air i Åre 2003 så var han under många år ett givet kort på internationella tävlingar som US Open och X-Games.

Wester lade ner tävlingskarriären 2013 för att istället börja filma för internationella skidfilmsbolag. Det var där som han fick upp ögonen för friåkning med orörd pudersnö, stora klippor och branta linjer.

– Att bli avsläppt med helikopter på en smal bergskam med en brant vägg knappt täckt av snö nedanför skidspetsarna var en upplevelse som genast gav mig en helt ny respekt för bergen och skapade en avgrundsdjup fascination.

Foto: Sofia Sjöberg

Det betydde starten på ett helt nytt kapitel i Jacobs skidkarriär. Idag håller han till i Chamonix på vintrarna och utforskar bergen med hjälp av både lift och stighudar. 

– Är det en puderdag, då är jag en freerider med ryggskydd, tandskena och alpinbindningar och varvar helst en snabb stollift i en stor gryta med mycket klippor och hoppmöjligheter. Har det inte snöat på en vecka vill jag gå långa turer med smala skidor, springa på klippkammar med stegjärn och utforska bergen i min omgivning, oavsett snöförhållanden. Jag letar regelbundet efter nya ställen att bygga hopp på, och när förhållanden är rätt är jag genast tillbaka i 20-åriga Jacob med nya trick jag vill prova.

Foto: Sofia Sjöberg

Nu lanserar Rossignol ett helt nytt koncept för friåkning, Ride Free, ett kreativt statement vad skidåkning är och kan vara med lika många uttryck som det finns åkare. I konceptet ingår kollektionen Blackops med skidor, pjäxor och kläder, perfekt för en allsidig skidåkare som Jacob.

– Det är jättekul att se ett så klassiskt företag som Rossignol återupptäcka sina rötter i freeride. Det viktiga för mig är att kunna ha kul och göra det jag älskar så länge och så säkert som möjligt varje dag och då behöver jag hög kvalitet på allt jag har på mig och har under fötterna. Skidserien Blackops har modeller som passar mig perfekt med ett verktyg för varje situation, vilket öppnar upp berget ytterligare. 

Jacob har snabbt hittat sina favoriter i Blackops-serien, och då framför allt de bredare modellerna.

– Sender TI i 194 cm är mina vardagsskidor för freeridelinjer, brantåkning och liknande situationer där hög kontroll efterfrågas. Är det djupare snö så är det alltid Gamer som kommer fram, det är helt enkelt den bästa skida jag åkt i puder.

 

"Det är jättekul att se ett så klassiskt företag som Rossignol återupptäcka sina rötter i freeride."

 

Jacob använder även Rossignols nya skidkläder i Blackops-serien, som fokuserar på tekniska, hållbara material och maximalt skydd mot elementen.

– Det är viktigt för mig att inte tumma på kvalitet. När man är ute och gör 8-12 timmars dagar i varierande väder, på utsatta platser och i pressade situationer så får inte kläderna vara den svaga länken i kedjan. Rossignol har fått till ett 3-lagersställ, Atelier S, som är bland det bästa jag haft på mig, så jag kunde inte vara mer peppad på kläderna. Sympatex har verkligen imponerat på mig med bland annat 40 000 mm vattenpelare. Det är dessutom helt biologiskt nedbrytbart, vilket känns viktigt och går i linje med Rossignols satsningar på mer klimatsmart resursanvändning.

Foto: Sofia Sjöberg

Så vad har framtiden på gång för skidåkaren Jacob Wester?

– I vinter åker jag skidor i Chamonix varje dag som vanligt, där jag kommer producera content för social media och videobloggar på Youtube när något kul händer. Samtidigt har jag några roliga projekt på gång, bland annat med den Svenska filmaren och fotografen Marcus Rönne som kommer ner hit med en stor dyr kamera och skapar videokonst med skidåkning som tema. Jag ska även försöka samla ihop mer material till Henrik Harlauts tvåårsprojekt och fram mot våren blir det till att satsa fullt på att åka en massa vackra Norska fjäll, för det tröttnar jag aldrig på. Sen ligger det och puttrar några idéer som inte är helt klarformulerade än, så det får bli en överraskning....

– Jag vill fortsätta inspirera i bergen och ha roligt på skidor, oavsett uttryck. Jag växer fortfarande som skidåkare i större och brantare miljö så där vill jag fortsätta att lära mig mer, samtidigt vill jag också hålla mig kvar i freeridevärlden med hoppande när förhållandena tillåter!


Följ Jacob Wester:

Instagram @jacobwester
YouTube Youtube

Mer info om Rossignol BlackOps och Ride Free hittar du här: 

Rossignol Ride Free


Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!