Testpiloterna rapporterar: Silva Exceed 3XT
Foto: Alexander Nordvall

Testpiloterna rapporterar: Silva Exceed 3XT

Nu har Åka Skidors testpiloter hunnit sätta pannlampan Exceed 3XT från Silva på prov och rapporterar om sina upplevelser.

Silva Exceed 3XT är en av Silvas värstingmodeller utvecklad för användare med höga krav på ljusprestanda. Via Åka Skidors kanaler efterlyste Silva i slutet av oktober personer villiga att hårdtesta lampan under vinterns gång. Sex utvalda personer har under de senaste månaderna testat vad lampan går för vid ett gäng olika aktiviteter och delar nu med sig av sina erfarenheter och åsikter.

Foto: Gabriel Andersson

Anton Enerlöv 28 år, Frilansfotograf, Stockholm

Användning Jag har använt lampan framförallt för toppturer på tidiga mornar, för mig som är mörkrädd är pannlampan din bästa vän. Pannlampan funkar lika bra när du kör toppturer som när du kör snöslunga. 

Omdöme Jagar du gram är detta fel lampa för dig men kräver du det bästa när du väl är ute så är detta helt rätt. Batteriets storlek gör det lite stort, jag har själv aldrig provat att ha batteriet på huvudet utan använder alltid den extra förlängningssladden som möjliggör placering i ryggsäcken. Batteritiden är i kalla förhållanden på ca 4h om du använder den på full effekt, det är dock inget jag gjort så ofta för det blir så ljust att du nästan behöver solglasögon.

Kör du på lägre effekt går såklart användningstiden upp avsevärt. Detta kan väl ses som ett minus om du går på längre turer och inte har möjlighet att ladda lampan på flera dagar. Men som alltid handlar det om kompromisser, vill du ha den starkaste lampan får du acceptera att batteritiden kanske inte är den längsta.

Lampan är väldigt lätt att använda då den bara har en knapp där du startar den och ställer styrka. Den har även en smart funktion som gör att lampan flodas för en bredare ljusbild när du tiltar ner den och tvärt om när du tiltar den uppåt.

View this post on Instagram

I like when my morning commute means that I’ll walk for one hour to the top of a mountain. Then have my first cup of coffee while the sky turns purple and the sun starts to rise.

A post shared by ANTON ENERLÖV PHOTOGRAPHY (@antonenerlovphotography) on

Josefine Björkman 25 år, Elitcyklist, Kungälv

Användning Jag har använt min lampa till alla möjliga aktiviteter som landsvägspass och skogspass på cykeln, springturer, promenader och som arbetsbelysning när jag har byggt på vår husbil sent på kvällen och ja den funkar utmärkt till allt.

Omdöme Mitt första intryck av Silva exceed 3XT var att den kändes väldigt smidig och liten men när jag tände den så blev jag väldigt överraskad hur bra den lös upp omgivningen.

+ liten och smidig och lätt.
+ sitter jättebra på huvud och hjälm och rör sig inte eller känns tung på huvudet även om jag utför en tuff aktivitet. Lampan funkar utmärkt när jag t.ex. hoppar ett hopp med cykeln eller springer i kuperad terräng. 
+ batteritid som räcker mycket längre än vad jag orkar vara ute.
+ både långt och brett ljus vilket jag tycker är jättebra när jag cyklar i skogen.
+ snygg förpackning och riktigt smarta fästen samt väldigt lätt att flytta mellan olika fästen. 

- lite för kort sladd som blir lite irriterande om man inte har en bra väska att lägga batteriet i. 
- kontakterna är svåra att få i och ibland går det inte alls, speciellt svårt när det är kallt.
- funktionen på sladden att den är töjbar är en bra ide men de är lite för hårda  och sträcker inte riktigt ut sig tillräckligt om man behöver längre sladd. man kanske kan köpa till längre kabel?
- lampan blir väldigt varm.

View this post on Instagram

BMX by night. @silvaglobal #silvatestpilot @vtosberg @treksverige #ridetrek #treksweden @ridebontrager #ridebontrager @stampenscykel #stampenscykel #maxxis @maxxistires @foxmtb #foxheadeurope @axxonracing.se #axxonracing #fssupport.se @fssupport.se #vallåsenbikepark @vallasenbikepark @silvaglobal #silvatestpilot @thorellsmx #thorellsmx #100% @100percent_bike @totalreklam #totalreklam @stendahls.bil #jofrab #bbbparts #fagerberg @fagerbergab @stctrainingclub #stctrainingclub #VEGA #kjernåsengineering @fiveten_official #fiveten #Brandofthebrave

A post shared by Josefine Björkman (@josefinebjorkman94) on

Foto: Josefine Björkman

Alexander Nordvall 26 år, skidpatrull och bergsguideaspirant, Narvik

Användning Varje ledig sekund spenderas bland bergen - isklättring, toppturer, alpinism eller klippklättring. Toppturer samt isklätteräventyr. Det dåliga vädret i norr under december gjorde det svårt att vara ute på toppturer men desto bättre för isklättring. Batteripacket behöll jag i ryggsäcken under samtliga turer.

Omdöme Fantastiskt slimmad pannlampa (när batteripacket förvaras i ryggsäcken) med en ljusbild som är oförskämt bra. Batterikapaciteten har levererat starkt ljus under en hel dag på isklätterturen (ja, det är mörkt hela tiden när man klättrar den tiden på året). En stor knapp för av/på gör den väldigt enkel att använda med handskar på, och den är även väldigt enkel att justera i höjdled.

En låsfunktion för av/på knappen hade varit trevligt - så att lampan inte slås på i ryggsäcken (det har hänt). Något styv sladd till batteriet - vilket gjorde det obekvämt att ta av ryggsäcken med lampan på huvudet - sladden blev helt enkelt för kort. 

Eftersom lampan är så pass lätt så märker man knappt av att man har den på hjälmen/huvudet när man isklättrar eller åker skidor. Hade bara sladden varit något mjukare till batteriet och knappen haft en låsfunktion så hade det varit fullpott.

Foto: Alexander Nordvall

"Fantastiskt slimmad pannlampa
med en ljusbild som är oförskämt bra."

Foto: Alexander Nordvall

View this post on Instagram

Skiing in the arctic night. Finally back from a long period of flu, celebrating with speed record, and a desent descent afterwork! #outdoorsouls @bergansofnorway #hestragloves #lasportiva_sverige #spektrumeyewear #bergansofnorway #silvatestpilot #silvaglobal #skitouring #narvikfjellet

A post shared by Alexander Nordvall (@alexandernordvall) on

Matilda Thorsell 25 år, Fotograf, Dalarna

Användning Till fots och på turskidor i skogen. 

Omdöme I väntan på snö så har lampan fått stått för ljuset på mina äventyr till fots under dessa vintermånader. Trots bitande kyla och flera minusgrader, så har det inte påverkat den förvånansvärt långa batteritiden. Jag kan därför känna mig säker på att lampan fungerar under hela min tid utomhus, långt in i skogen. Den kraftiga lampan lyser upp så pass bra att jag kan känna mig helt trygg i annars helt mörka omgivningar, vilket har öppnat upp för mig att utnyttja dygnets alla timmar för att kunna göra det jag älskar – befinna mig i naturen, vare sig det är till fots, eller så snart vädret tillåter – på skidor.

Att kunna välja att ha batteriet på pannbandet eller i ficka/väska med hjälp av förlängningssladden är väldigt bra. Lampan är väldigt tyst för att vara så högpresterande, och den långa batteritiden överraskar mig ständigt.

Möjligheten att använda sig av de olika ljuslägena som Intelligent Light erbjuder genom att vrida lampan uppåt eller nedåt känns väldigt naturligt, vilket helt klart är min favoritfunktion.

Foto: Matilda Thorsell

View this post on Instagram

We are half-way through the coldest months of the year and the light of day is returning. Slowly but steadily increasing. More light, each day. A quiet promise of the inevitable change of seasons. What do you occupy yourself with during these dark months? The absence of snow is making this winter feel darker than any winter I can recall. I have had the pleasure of being a testpilot for @silvaglobal 's Exceed 3XT headlamp, for a couple of months now. I have come to the conclusion that I would never leave for the woods without this piece of gear. Now having the possibility to be able to feel safe in my surroundings have opened up for me to be out during all hours of the day. Dark or not.

A post shared by Wind & Pines (@windandpines) on

Jenny Ekman 29 år, skåning i Tromsø

Användning Topptur och skidåkning

Omdöme Första intrycket av lampan var att den var väldigt liten. Jag var lite tveksam ifall den verkligen skulle kunna lysa upp tillräckligt mycket, men jag blev överraskad över hur mycket den faktiskt lös upp. Med den här lampan såg jag mycket mer än med min gamla med samma lumen.

Batterier är något jag haft mycket problem med tidigare. Antingen så fryser kablarna så man får kabelbrott eller så räcker inte batteritiden. Nu har jag äntligen ett batteri som man kan lita på. Jag har kunnat använda lampan både när jag gått upp och åkt ner utan att den varit i närheten av att ta slut. 

Något som varit mindre bra är att det känns som att funktionen flow light inte fungerar när det kommer till skidåkning. Genom att tilta lampan uppåt ska ljuset nå längre. Detta blir alltså inte så användbart för mig som vill ha lampan mitt uppe på hjälmen istället för framme på pannan. 

Fästet för lampan kunde ha varit lite mer användarvänligt. Det är väldigt små spår som du måste pricka in vilket gör det pilligt att få på lampan. Något som har gjort att jag måste ta av mina handskar och lysa med mobilen för att få den på rätt plats. 

Jag tycker dock att det goda överväger det onda och jag har haft mycket användning av min lampa. När jag är på fjället så är det viktigt att jag har tillräckligt mycket ljus och att jag kan lita på att min lampa fungerar i flera timmar.

Foto: Jenny Ekman

Gabriel Andersson 26 år, Ulricehamn

Användning Löpning och längdskidåkning mest. Enstaka pass på MTB. Nästkommande riktiga event blir nattvasan och i april ska den med till Hemavan när vi ska ut och tura. 

Omdöme Jag gillar att den är lätt och smidig. Enkel att byta från olika fästen, om man ska ha den på hjälm, ett styre etc. Och samtidigt bra ljus i en kompakt lampa med bra batteritid och enkel att ladda via USB. 

Extra bra är att hela lampan med batteri får plats i locket på ett vanligt vätskebälte om man börjar träningen i dagsljus men åker in i mörkret, så går det smidigt att ta på sig lampan när det behövs.

Foto: Gabriel Andersson

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!