Stängd skidanläggning - vad gäller nu?
Dagen innan stängning i Åre. Foto: Gabriella Edebo

Stängd skidanläggning - vad gäller nu?

Majoriteten av skidanläggningarna i landet har nu stängt för säsongen, men vad gäller nu? Får man gå på topptur och åka ner i pisten i en stängd skidanläggning?

SLAOs "lilla gula" som är den lilla handboken med åk- och liftregler som du kan hitta vid de flesta liftkortskassorna står det följande under allmänna säkerhetsregler:

"Obehöriga äger ej tillträde till skidanläggningen under icke öppettider då den är att betrakta som arbetsplats."

Det gäller normalt sett framförallt under säsong när liftarna stängt för att undvika olyckor med bland annat pistmaskiner, som ibland även använder sig av vinsch/vajer.

I flera kommuner, bland annat Åre, finns även lokala ordningsföreskrifter som skidanläggningarna kan luta sig mot när de klassar sitt skidområde som arbetsområde.

Foto: Prinoth

I det här fallet har flera skidanläggningar, bland annat Skistar, meddelat att det är strängt förbjudet att vistas inom skidanläggningens gränser även nu eftersom de kommer att jobba med underhåll, nedmontering, byggnationer med mera. Fråga din lokala skidort vad som gäller just där.

Observera också att det inte sker någon bedömning eller bekämpning av laviner samt att skidpatrull och övrig personal inte längre finns på plats för att hjälpa vid en eventuell olycka, utan nu är det 112 som gäller, med förmodade längre responstider. 

Även i Friluftsfrämjandets guide kring allemanstätten framgår det tydligt att "Vid skidbackar räknas de markerade nedfarterna vid skidanläggningar som arbetsplats, och ingår därför inte i Allemansrätten.".

Information från Skistar.se samt i appen.

Fjällsäkerhetsrådet och Lavinprognoser.se har även gått ut med kompletterande info kring ämnet samt allmänt tankesätt nu i Corona-tider när framförallt sjukvård redan är hårt belastat. De menar att det är extra viktigt i år att känna till att möjligheterna att snabbt få hjälp vid olyckor kan vara begränsade nu under påsken och kommande vårsäsong.

Bete dig på ett sätt som allmänt minskar risken för skador som kräver samhällsresurser för att omhändertas, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd.

I händelse av olyckor och tillbud eller i samband med svår sjukdom i väglöst land kan sjukvårds- och räddningsinsatser komma att bli fördröjda beroende av att ambulanssjukvård, annan sjukvård eller andra viktiga samhällsfunktioner kan komma att belastas hårt av det pågående utbrottet av Covid-19. Ta därför med den utrustning du behöver för att kunna hjälpa dig själv och andra om ett olycks- eller sjukdomsfall skulle inträffa, avslutar han.

Läs mer om rekommendationer från Fjällsäkerhetsrådet inför påsk här och glöm inte bort att kolla Lavinprognoser.se om du ska ge dig ut.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!