Testdockan får uppleva hur det känns att hamna under rasmassorna från en hängdriva. Foto: Anton Enerlöv

Artiklar

Virtual Reality Avalanche – vad kan VR lära oss om laviner?

Upplev en lavin virtuellt - kan 360-kameror och VR-teknik lära oss mer om laviner och göra oss mer benägna att gå utbildningar och använda rätt utrustning?

Text: Gabriella Edebo • 2020-04-25 Uppdaterad 2021-12-07

Projektet VRA, som står för Virtual Reality Avalanche, ska ta fram digital information och simulera upplevelsen av att hamna i en lavin. Genom foto, video och 360/VR-video är tanken att du ska kunna uppleva en lavinsituation på virtuell väg för att därefter ha en ökad benägenhet att söka mer kunskap och rätt utrustning för att röra dig i lavinterräng.

Virtual Reality Avalanche - vad kan VR lära oss om laviner?
Testsprängning i närheten av Riksgränsen nu i april. Foto: Anton Enerlöv

– Målet är att på ett realistiskt och säkert sätt kunna uppleva det värsta, och att lära sig av det. 

– Delvis kommer utbildningsbiten finnas med i materialet men framförallt ska den starta processer och diskussion. Borde jag/vi lära oss mer? Via en kurs eller liknande. Borde vi köpa utrustning för att kunna rädda varandra? Men än viktigare- väcka tanken att kanske skippa det där åker och ta det säkrare. Om vi kan bidra till det har vi nått fram på det sätt vi önskar och kan ha bidragit till att minska allvarliga olyckor i bergen, berättar Anton Enerlöv som är en av initiativtagarna till projektet och fotograf var bilder ofta syns i Åka Skidor.

Virtual Reality Avalanche - vad kan VR lära oss om laviner?
Riksgränsens skidpatrull hjälper till med projektet. Foto: Anton Enerlöv

Personerna bakom projektet som började ta form under hösten 2018 är fotografen Anton Enerlöv och filmproduktionsbröderna Tim och Ted Forsström Jakobsson. 

Vi bad Anton berätta lite mer om projektet.

Hur uppstod idén?

– Jag kom på idén under ett möte med Helena Rapaport och stiftelsen MM Rapaport Hargin angående deras event Pop Your Airbag. Vi diskuterade då hur man på ett verklighetstroget sätt skulle kunna skapa en situation där man måste dra ryggsäcken och då fick jag idén att det måste gå att skapa en VR-upplevelse med hjälp av 360-filmning.

Var började ni någonstans? 

– Vi var i Riksgränsen i april 2019 för att för första gången testa vår teori i praktiken. Då var lavinrisken dock väldigt låg och vi kunde inte spränga en lavin, så istället fick vi placera vår docka på skidor under en hängdriva som vi sedan med pistmaskin tryckte ned för att simulera en lavin. Efter ett lyckat test tog vi med all erfarenhet hem och började snickra på en ny, mer utvecklad idé. Vi tog också tillfället i akt att presentera vårt projekt för andra i branschen för att få så mycket input vi kunde. Vi pratade då med bland annat Fjällsäkerhetsrådet, Recco, Mammut och Lavinforskaren Stefan Mårtenson.

Virtual Reality Avalanche - vad kan VR lära oss om laviner?
Resultatet från det första försöket för ett år sedan. Foto: Anton Enerlöv

Vad har ni gjort nu senast i Riksgränsen?

– För några veckor sedan gjorde vi ett nytt och mer avancerat försök med en mer utvecklad docka, bergsguide, sprängtekniker samt helikopter för att förflytta oss snabbt med all utrustning och leta bra testsluttningar.

Vädret hade varit väldigt ostabilt med kraftiga snöfall i kombination med hård vind vilket är perfekt för oss då vi vill ha så lavinfarligt som möjligt. Efter två sprängförsök hade vi dock inte fått till en så stor lavin som vi önskat, solen gick ned och vi packade ihop.

Nu är vi hemma igen och håller redan på att planera nästa försök med våra nya lärdomar. 

Virtual Reality Avalanche - vad kan VR lära oss om laviner?
“Ava-Lars” firas ner för sluttningen som ska sprängas. Foto: Anton Enerlöv

Vilka mål och ambitioner har ni med projektet? 

– Målet med projektet är att genom en säker VR-upplevelse skapa respekt för laviner och dess krafter samt uppmana till utbildning innan man ger sig ut i offpistterräng. Olyckor händer och tyvärr känns det som att det är först då många reflekterar över farorna. Vi vill ersätta olyckan med denna produkt för att spara liv.
Hittills har det varit ett ideellt projekt med små stöd. Men vi har självklart en ambition att göra denna produkt kommersiell, men exakt när det blir kan jag inte svara på i nuläget men förhoppningsvis om inte allt för länge.

Vart kan man följa projektets gång?

– Eftersom vi har testat oss fram så har vi inte haft i åtanke att visa detta förrän nu, så är man intresserad så kommer vi dela material på instagramkontot @vra_avalanche.

Åka Skidors bergskunskap del 1: FACETS & mänskliga faktorer


Ledare: lavinproblematik


Åka Skidors bergskunskap del 2: Vind


Text: Gabriella Edebo • 2020-04-25
ArtiklarbergskunskapLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top