Kåbdalis storsatsar på framtiden
Foto: Kåbdalis / Benjamin Andréasson

Kåbdalis storsatsar på framtiden

Den familjedrivna Kåbdalis är Norrbottens mest besökta skidanläggning och har nu visat upp storslagna planer för kommande säsonger.

Foto: Kåbdalis / Benjamin Andréasson

Kåbdalis är en liten skidanläggning belägen i Norrbottens inland, mitt emellan Älvsbyn och Jokkmokk och 14 mil till Luleå vid kusten. För att vara ett så förhållandevis litet skidåkningsberg så är det enormt välkänt inom landslagskretsar på den alpina världscupen, främst tack vare sin kapacitet att öppna tidigt på säsongen.

Oftast startar liftarna redan i slutet av oktober, och då är det oftast mängder av landslag och slalomklubbar på plats för att få komma igång på riktigt knallhårt underlag inför tävlingspremiären. Därefter brukar det komma en hel del natursnö som lockar mer lokala åkare, och i regel rullar liftarna fram till valborg.

Arkivbilder

Arkivbilder

Den första liften på berget byggdes av den skidtokiga familjen Gunnarstedt 1966. Samma familj driver det än idag som numera är Norrbottens mest besökta skidanläggning. 

Kåbdalis är ganska okänt för den vanliga skidåkaren söder om Västerbotten. Vårt berg är inte stort, men vi har våra kvalitéer, berättar Johan Gunnarstedt som tillsammans med sin bror drivit anläggningen de senaste åren.

Foto: Kåbdalis / Rebecca Gunnarstedt

Foto: Kåbdalis / Rebecca Gunnarstedt

Nu ska den tredje generationen Gunnarstedt ta över med storslagna planer. Tanken är att bland annat bygga fler liftar, 200 tomter för fritidshus och ett nytt hotell. Expansionen är tänkt att ske i områdets nordvästra del

I nuläget har anläggningen en fallhöjd på 210 meter med sittlift och tre släpliftar, tio nedfarter, park och flera välröjda offpistområden. Afterskin och de två restaurangerna är ofta välbesökta och anläggningens husvagnscamping är omåttligt populär.

Det blir spännande att se hur anläggningen kommer att utvecklas framöver.

Foto: Kåbdalis

Foto: Kåbdalis / Joakim Syk

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!