SJ fortsätter med nattåg från Göteborg och Stockholm till Åre
Foto: SJ

SJ fortsätter med nattåg från Göteborg och Stockholm till Åre

Från december går det inte längre att ta nattåget med SJ till Riksgränsen och Narvik, men däremot kommer nattåg från både Göteborg och Stockholm till Duved och Umeå fortsätta gå alla dagar i veckan året om.

I februari blev det turbulent kring nattågen från Göteborg till den svenska fjällvärlden i samband med att SJ förlorade en upphandling om nattåg till norra Sverige till aktören Vy, som är ett dotterbolag till ett norskt transportföretag. 

Från och med Lucia 2020 kommer Vy att ta över nattågstrafiken på sträckan Stockholm-Luleå/Narvik, och i samband med det sa SJ först att de då behöver lägga ner alla nattåg norrut till Jämtland och Norrbotten/Narvik från Göteborg. Då blev det dock livat på sociala medier och en namninsamling drogs igång för att stoppa nedläggningen. 

Det fick snabbt effekt för bara en vecka senare meddelade SJ att de skulle ta tillbaka nattåget på sträckan Göteborg-Åre, i alla fall under högsäsong, och Vy skulle utreda om deras nattåg från Narvik kan fortsätta till Göteborg efter ankomst till Stockholm. 

Nu är det klart från SJs håll att det fortsatt blir nattåg från både Göteborg och Stockholm till Duved och Umeå alla dagar i veckan året om, och inte bara under högsäsong. 

Nattåget med avgång från Göteborg kommer att följa samma sträckning som idag, via Västra stambanan och Örebro. Exakta avgångs- och ankomsttider fastställs senare i höst av Trafikverket, men SJ planerar för 75 minuter tidigare ankomst för nattågen till Göteborg jämfört med idag.

Från den 13 december kommer däremot den som vill längre norrut än Umeå behöva söka sig till Vy (som bland annat driver Norrtåg som sköter lokaltrafik i stora delar av Norrland redan). Hur detta kommer påverka tidtabell och prislista är ännu osäkert.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!