Hur du rapporterar en lavinincident
Foto: Oskar Enander i Engelberg

Hur du rapporterar en lavinincident

Har du eller någon du känner varit med om en olycka eller tillbud i samband med en lavin i svenska fjällen? Då borde du skicka in en incidentrapport till Naturvårdsverket för att hjälpa de svenska lavinprognoserna att bli bättre.

Varje vinter sker en hel del incidenter i samband med laviner i de svenska fjällen. Mellan 25-40 allvarliga tillbud sker i snitt varje år och 1-2 omkommer, enligt statistik från Lavinprognoser och Naturvårdsverket. 

Om du har varit med om en lavin där du eller någon i ditt sällskap dragits med så vill de ansvariga på myndigheten gärna veta mer om händelsen för att kunna sammanställa statistik och data över kända olyckor och tillbud, för att kunna utveckla prognostjänsterna framöver. 

Ett annat viktigt syfte är för att lära mer om varför tillbudet inträffade och hur liknande scenarion kan undvikas i framtiden. 

Observera att du även ska kontakta 112 direkt om det skett en olycka eller allvarligt tillbud.

Foto: Fjällsäkerhetsrådet

Tillbuds/olycksrapportering i samband med laviner i svenska fjällen

I formuläret som finns på Lavinprognoser.se kan du rapportera om du eller om någon som du känner har varit med om ett tillbud eller olycka i samband med en lavin i svenska fjällen. 

I formuläret beskriver du var, när och hur olyckan inträffade samt detaljer om gruppens storlek och om man tagit del av dagens lavinprognos eller ej.

Om du även har bilder av lavinen så ombeds du att skicka dem via mail till lavinprognoser@naturvardsverket.se.

Om du vill kan du vara helt anonym, men lämna helst en mailadress så utredarna kan kontakta dig vid behov av mer information om incidenten.

Länken till formuläret hittar du på lavinprognoser.se eller via https://forms.gle/xBtodXr8Ex5XwzvZ8

Lär dig mer om säkerhet på berget och i lavinterräng under fliken #Bergskunskap här på hemsidan.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!