Verksta'n: Vilken monteringspunkt ska jag välja?
Foto: Skistore

Verksta'n: Vilken monteringspunkt ska jag välja?

Hur ska jag montera mina bindningar? Recommended? Mittmonterat? Vi reder ut begreppen och vilken monteringspunkt som är rätt för dig.

Monteringspunkter

Valet av monteringspunkt påverkar hur en skida uppför sig. Relativt små förändringar på bara en centimter kan ge ganska stora skillnader i känsla och uppförande.

Det idealiska scenariot är att du testat olika monteringspunkter på ett skidtest där det går att flytta hyrbindningen fram och bak nån centimeter hit och dit för att testa vad som funkar bäst för dig på just den skidan. 

Har du inte den lyxen? I 95% av fallen kommer "recommended" funka prima. Det är trots allt så skidan är tänkt att monteras och åkas.

 

Foto: Alpingaraget

Mittmonterat Valet om du tänkt hänga i parken eller snurrar mycket, här står du på skidans verkliga mittpunkt, eller true center som det så fint heter.

Recommended I princip alla skidor har en linje som markerar standardpunkten för montering enligt tillverkaren med hänsyn till skidans design och användningsområde. Värt att notera är dock att skidans karaktär efter rekommenderad montering kan skilja sig mellan modeller och märken. Till exempel så kommer en promodel från en backcountry-jibber antagligen vara närmare en mittmontering än en chargig puderskida.

Frammonterat sett från recommended-linjen. Ju längre fram du står på skidan desto lättare blir den att få in i sväng och hantera, samt funkar bättre för att landa switch i puder och snurra med. I puder kan det dock kännas som att nosen dyker ner i snön och inte bär lika bra. Dessutom blir skidan mindre fartstabil och mer nervös.

Bakmonterat Ju längre bak du står desto mer krävs för att få skidan på kant eller in i sväng och det kan upplevas som att du har mer skida att brottas med. Den blir även mindre lekfull och svårare att göra fräna butters på. Däremot ger det betydligt mer flyt och kontroll i puder utan att behöva jobba så hårt för det, plus att skidan blir mer stabil i högre farter.

Montera om Blev det inte bra? Gör om gör rätt. I regel går det fint att montera om en skida tre gånger, eventuellt mer. Viktigast är att de nya hålen inte hamnar för nära de gamla. Be din lokala skidbutik om råd och hjälp.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!