Verksta'n: stoppa stanken från pjäxorna
Du vet att dina innerskor luktar skunk när till och med din hundvalp ryggar undan. Foto: Emrik Jansson

Verksta'n: stoppa stanken från pjäxorna

Motverka pjäxor som luktar skunk. Åka Skidor gör en samhällsviktig insats för att eliminera stanken i skidåkarhem världen över med 12 enkla tips för att stoppa stanken.

1. Förebyggande och dagligt arbete

Det hederliga ordspråket "Prevention is better than cure" stämmer utmärkt in på detta ämne. Istället för att försöka bli av med lukt när det redan är kört och kanske bortom räddning, så se till att gör allt du kan för att undvika problemet från början.

– Rena & torra strumpor Helst varje dag. Ger innerskons bakteriella flora ett klart underläge jämfört med sura och fuktiga diton. Rena strumpor gör även att vi fryser mindre om fötterna.

– Torka ordentligt Gärna med fläkt och efter varenda skiddag. Om du saknar skotork eller liknade så se till att ta ur innerskorna och låt dem stå på en varm plats (men inte för varm!), gärna ett värmegolv, så de hinner torka ordentligt. Ihopknöglat tidningspapper eller tepåsar (oanvända och torra) kan hjälpa om innerskorna är riktigt blöta.

Den fantastiska känslan av att ta av sig pjäxorna efter en lång dag kan totalt ruineras av stanken. Foto: Daniel Rönnbäck

2. Sanering och luktborttagning

Förr eller senare kommer innerskorna börja lukta, oavsett hur duktig du är med att förebygga stanken. Då gäller det att döda bakterierna som sprider obehag genom doft, tvätta så gott det går och neutralisera lukten. 

– Tvätta Vissa innerskor tål att köras i tvättmaskin på låg värme. Testa dig fram.

– Frys in och ha ihjäl bakterier som härjar och orsakar dålig lukt. Lägg i en plastpåse så du slipper få pjäxsunk på maten.

– Ättika är ett urgammalt husmorsknep som är både billigare och funkar bättre än det mesta du kan köpa på städavdelningen. Det har antibakteriella egenskaper och funkar bra för att neutralisera lukt. Häll i en sprayflaska och spruta ner i innerskon, alternativt stoppa ner en bomullstuss doppad i ättika och låt stå över natten. Om det är riktigt illa kan du blanda några deciliter ättika i en hink med vatten, dränk innerskorna och låt stå några timmar innan du sköljer ur och torkar ordentligt.

– Bikarbonat är precis som ättika ett mirakelmedel med antibakteriella egenskaper. Häll ner ett par teskedar bikarbonat, eller bakpulver, och låt stå över natten. Det både suger upp fukten och neutraliserar stanken, skaka sedan ur eller dammsug upp överblivet pulver, eller låt det ligga kvar helt enkelt.

– Neutralisera lukt med diverse andra metoder och medel som du råkar ha hemma som till exempel en strumpa fylld med kattsand, torrschampo, babypulver, aktivt kol, kaffebönor eller cederträ.

– Dölj lukten med till exempel parfym, lavendelpåse eller eteriska oljor om inget annat hjälper för att få bort stanken helt.

– Luktborttagare som går att köpa i butik, till exempel SmellWell, Bootbananas och liknande produkter som både absorberar fukt och ska ta bort lukt och ersätta den med en fräsch doft. Oftast innehåller den typen av produkter en kombination av aktivt kol samt mineraler och salter.

3. Bortom all räddning

Om inget av ovanstående knep hjälper är det bara att bita i det sura och stinkande äpplet.

– Köp nya innerskor Ett betydligt billigare alternativ jämfört med att köpa helt nya pjäxor om skalen fortfarande håller måttet.

– Släng på tippen Notera att dina innerskor vid det här laget mest troligt klassas som miljöfarligt avfall.

Kom ihåg! Dina sulor är mest troligt en stinkande bakteriehärd även de, ta ur dem ur pjäxan så ofta som möjligt.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!