Nytt upplägg för Freeride World Tour
Ayana Onozuka i Fieberbrunn. Foto: FWT/Dom Daher

Nytt upplägg för Freeride World Tour

Freeride World Tour är tillbaka med ett nytt format. De har även meddelat plats och datum för säsongens tävlingar och finaler.

Upplägget för Freeride World tour görs om till vintern. Eller, ja, upplägget är egentligen detsamma som förut. Några av världens bästa åkare reser till några av världens tuffaste bergssidor för att sätta ner imponerande åk och göra upp om världsmästartiteln. Det betyder imponerande åk, stora flygturer och garanterade tävlingsuppehåll i väntan på väderluckor. Så långt är allt bekant. Vad som däremot kommer att förändras är tävlingsupplägget och poängsystemet. Här kommer en kort summering av hur den nya touren kommer att fungera.

Först körs tre tävlingar; Hakuba i Japan, Kicking Horse i Canada och Ordino Arcalis i Andorra. Av dessa tre resultat räknas de två bästa. Utifrån resultaten sammanställs rankingen som avgör vilka åkare som kvalar vidare till finalerna och därigenom även kvalar in till nästa års upplaga av FWT.

Totalt kommer 6 damer skidor, 13 herrar skidor, 4 snowboard damer och 6 snowboard herrar att gå vidare. 

 

View this post on Instagram

October 1st 2020, Switzerland. They kept the secret secret but the @freerideworldtour is back with a new format!!! Stocked to work for such a company which push the sport forward ! #ski #snowboard #domdaherphotography

A post shared by Dom Daher (@domdaher) on

Här kommer twisten. Tidigare har världstourens final alltid varit den prestigefyllda Xtreme Verbier. I år blir det två finaler. I Fieberbrunn görs dessutom två åk från olika starter varav åkarnas respektive bästa åk räknas som tävlingsresultat. Både tävlingarna i Fieberbrunn och Verbier får i år finalstatus, vilket får betydelse för hur den totala världstouren räknas samman.

Poängen för de två finaltävlingarna viktas 1,5 gånger högre än vinterns tidigare tävlingar. Vinnaren i exempelvis Hakuba får 10 000 poäng till totalcupen. Vinnaren i Verbier och Fieberbrunn får 15 000 poäng.  

I den slutgiltiga sammanställningen världstouren får varje åkare räkna de tre bästa resultaten från vinterns fem tävlingar. Dessa tre resultat räknas samman, världsmästarna i respektive klass koras, konfettin flyger och alla är glada.

View this post on Instagram

FWT21 is ON!! New Year, New Format, Same explosive action 💥 Are you ready? Link in bio to learn more! #FWT21

A post shared by Freeride World Tour (@freerideworldtour) on

En fråga som poppar upp på redaktionen är varför beräkningen av totaltouren måste vara så avancerad? (I jämförelse blev poängberäkningen i parallellpuckel plötsligt lätt att överblicka) Och vad blir det egentligen för skillnad? Här kommer några slutsatser:

Finalerna kommer att väga betydligt tyngre i sammanställningen av Freeride World Tour. Det gäller alltså att åka som bäst när det verkligen gäller.

Att de bästa tre av fem tävlingar räknas gör det blir mindre viktigt att leverara konsekvent höga placeringer. Trots två eller tre krascher kan det fortfarande möjligt att vinna touren. 

Den ständiga oförutsägbarheten kring snö och väder fick just sällskap av Covid-restriktioner. Hur hela touren med följe ska kunna flytta sig från världens alla hörn till Japan, Kanada och sedan Europa mitt under en pågående pandemi är det ingen som vet. Vi håller tummarna för att det går vägen.

Hela det nya formatet i en snabb överblick. bild: FWT

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!