Stora lavinkäglor tar lång tid att söka av till fots. Genom att utrusta en drönare med sökutrustning kan patrullen spara värdefull tid. Foto: Grant Gunderson

Artiklar

Svensk ingenjör har utvecklat lavinräddnings-drönare

Drönaren ska kunna scanna av lavinområdet efter begravda transceivers innan sök-teamet har hunnit komma till platsen. Tekniken hoppas underlätta sökande, förkorta söktid och rädda liv.

Text: Åka Skidor • 2020-11-03 Uppdaterad 2020-11-03

Ingenjören Richard Hedlund från Bollnäs prisas för sin lavinräddnings-drönare. 33-åringen som forskar vid Uppsala Universitet har prisats av Sveriges Ingenjörer för landets bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen. Han har vunnit Lilla Polhemspriset och 50 000 kronor för arbetet med en avancerad radiomottagare som monteras på en drönare, så att signaler kan fångas upp från en eller flera lavinsändare begravda i snön.

Drönaren har utrustats med antenner som söker av området, streamar utslag till en enkortsdator och som i realtid gör en intelligent bedömning på om den har detekterat en lavinsändare på ett offer som ligger begravd i snön.

Svensk ingenjör har utvecklat lavinräddnings-drönare
En drönare scannar snabbt större ytor. Foto: Grant Gunderson

Richard Hedlund beskiver sin konstruktion till Sverige Radio:

Det är tänkt att det här ska vara som en helhetslösning som fjällräddningen kan packa upp när en lavin går, då ska den här drönaren dra iväg innan sök-teamet hinner komma på plats.

Såhär beskriver Richard sitt forskningsprojekt i sammanfattningen av det färdiga arbetet.

I detta examensarbete har en fullt funktionell “proof of concept” radiomottagare för detektering av lavintransceivers på frekvensen 457 kHz konstruerats. Den framtagna radiomottagaren ska monteras på en drönare för att kunna underlätta för fjällräddningen genom att förminska söktiden av begravda lavinoffer som har en aktiverad lavintransceiver på sig. Huvuddelarna i examensarbetet involverade kravanalys av hårdvara, mjukvaru-utveckling, digital signalbehandling och trådlös kommunikation. 

Nu kvarstår att göra tester ute på fältet i lavinmiljö. Om de faller ut positivt kan räddning med drönare bli ett värdefullt verktyg i framtida räddningsinsatser.

Hela uppsatsen hittar du här.

Lär dig mer om bergssäkerhet när SAFE AS kommer till Sverige


Mt Baker – Följ med skidpatrullen på världens snöigaste skidort


Text: Åka Skidor • 2020-11-03
ArtiklarLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top