Emil Johansson lägger ned höften i purfärsk manchester på en lika färsk skidort. Foto: Axel Adolfsson

Sverige

Idre Himmelfjäll – Sveriges första nya skidort på 30 år

Idre Himmelfjäll blev Sveriges första nya skidort på tre decennier när man slog upp portarna i december 2019. Åka Skidor var på plats för att lägga de första svängarna.

Text: Axel Adolfsson • 2020-11-20 Uppdaterad 2020-12-21

Modiga män har det funnits gott om genom historien, män som trotsat omgivande tvivel och stått upp för något de trott på. Columbus seglade iväg åt fel håll till mångas förfasan och hån. Darwin stod upp för sin övertygelse att människan är släkt med apan, trots stort hån från åhörarna i föreläsningssalarna. Och, eh…  Boris Johnson tog med entusiasm sig an det till synes omöjliga och av världssamfundet illa ansedda uppdraget att föra Storbritannien ut ur EU.

En modig man är också Staffan Derning. Mannen som är drivkraften bakom skapandet av Sveriges första nya skidort på 30 år såg något ingen tidigare skådat. Staffan fick, likt många av nyckelfigurerna i Bibeln, en uppenbarelse i samband med en tur upp på fjället Hemeråsen. Själv beskriver han uppenbarelsen vara i paritet med det Mose upplevde på Sinaiberget.

– När jag stod här på toppen var det en fantastisk upplevelse, så fantastisk att det kändes som om jag fick Moses stentavlor i huvudet.

Det Staffan fick för sig den där dagen på Hemeråsen vara att det borde anläggas en skidanläggning på, det ganska beskedligt sluttande, fjället. Smått galen, kanske det. Men beslutsam som få kunde Staffan kliva in på snöpodiet framför en tapper skara människor som trotsat midvinterkylan i december 2019 och förkunna Idre Himmelfjäll för invigd.

Idre Himmelfjäll – Sveriges första nya skidort på 30 år
Peppad för första spår på en helt ny skidort. Foto: Axel Adolfsson

Vägen dit, till den kalla decemberdagen, var en lång vandring av eposlika proportioner. Mose lät sitt folk vandra genom öknen i 40 år för att tysta de som tvivlade på idén att vandra in i Kanaan. Staffan arbetade i 32 år för att övervinna alla de hinder som stod mellan uppenbarelsen och en färdig skidanläggning.

1,7 miljarder kronor har plöjts ned i projektet sedan själva byggstarten sommaren 2018. Med pengarna har det bland annat skapats 18 nedfarter och åtta liftar. Fallhöjden mäter 323 meter och den längsta backen är 3,2 kilometer lång. Men det är inte stopp där. Det finns fortfarande visioner för fjället och den del som invigdes 2019 är bara starten på något som ska bli större. Den östra sluttningen är ännu oexploaterad och kommer byggas ut, vart efter tiden lider.

Runtomkring fjället har den glesa fjällskogen pepprats med stugor. Lite överallt hänger skyltar som förmedlar budskapet om att fler tomter är till salu för den som vill förverkliga drömmen om en fjällstuga. Mellan stugorna har det pistats backar som ger många stugor ski-in-ski-outläge. Den som besitter ett någorlunda skarpt intellekt kan snabbt räkna ut att det här är som gjort för barnfamiljen som smidigt vill kunna ta sig ut i backen.

Idre Himmelfjäll – Sveriges första nya skidort på 30 år

Staffan Derning håller invigningslåda. Foto: Axel Adolfsson

Åter till den kalla decemberdagen. I luften hänger kristalliserat vatten och dimman som bildas vid varje utandning är tjock. Snön knarrar under kängorna och solen är på väg ned innan den knappt hunnit upp över horisonten. Ljuset är typiskt för december. Långt, släpigt och mjukt. Genom iskristallslöjorna skuttar Staffan in på scenen framför liftsystemets största lift.

Staffan Derning är exalterad och kan inte dölja vad som försegår inombords. I sitt anförande citeras Viktor Rydbergs Tomten. Historien om de bibliska stentavlorna framförs. Berättelsen om anläggningens framväxt återges. Sen öppnar liften för allmänheten och Staffan har blåst liv i vad som en gång bara var en dröm.

Fjället som blivit till Himmelfjäll är ett fjäll långt upp i nordvästra hörnet av Dalarna. Tvärs över vägen ligger Idre Fjäll. Den stiftelseägda anläggningen som är Sveriges fjärde största mätt i antal skiddagar. Lite längre bort i landskapet ligger Fjätervålen. Alla tre anläggningar erbjuder ett gemensamt liftkort, Idrepasset, sedan hösten 2019.

På Himmelfjäll slingrar sig pisterna ned mellan de knotiga fjällträden. Området är inte Dalarnas svar på La Grave men här kan kanske grunden läggas för kommande generationer som ska upprätthålla den svenska närvaron i den franska brantåkningsorten. Den sexsittsiga liften som utgör halspulsådern i systemet ger utrymme för unga, blivande brantskidåkare att hinna många åk i samband med framtida sportlov.

Idre Himmelfjäll – Sveriges första nya skidort på 30 år

Emil Johansson dalacarvar. Foto: Axel Adolfsson

När decembersolen gått ned bjuds det till invigningsmiddag på Fred’s Food Court inne i den provisoriska eventhallen en bit från liften. Staffan är lite av en tennisboll under kvällen. Han studsar runt mellan borden. Vid dem sitter celebra gäster inom branschen som Skistars Sälenchef Jonas Bauer och SLAO:s VD Titti Rodling. På plats finns också mer vida kända personer som slalomstjärnorna Jens Byggmark och Frida Hansdotter.

Jag haffar Staffan för att prata med honom. Till svar får jag en fråga om jag vill ha mer mat och innan jag hinner svara står jag med ytterligare en tallrik grillat. Han är mån om att alla ska må bra ikväll. På scenen fortsätter lyckönskningarna avlösa varandra.

Mellan tuggorna på det rikligt marinerade revbenet skickar jag iväg lite generella frågor till Staffan, som ursprungligen kommer från Göteborg men numer bor i Stockholm. Jag får veta att Fred’s Food Court har huserat i Staffans grannskap i Stockholm. Att det är lite mycket just nu och att det kanske är bäst vi språkas vid när saker lugnat ned sig.

Idre Himmelfjäll – Sveriges första nya skidort på 30 år

Gles fjällskog med inslag av nybyggda fjällstugor. Foto: Axel Adolfsson

Till invigningen har jag tagit med mig Emil Johansson, tidigare landslagsåkare i slalom och god vän hemifrån platåbergens rike mitt mellan Vänern och Vättern.

Innan vi kliver av liften har vi hittat första åket. Under liftvajern ligger nysnön fin och orörd, mycket tack vare det faktum att vi får tillgång till anläggningen dagen innan invigningen. Liftkön existerar därmed inte och vi tillåts arbeta i en helt ny dimension av ostördhet.

Himmelfjäll handlar mycket om piståkning, men vi kan inte hålla oss från att skida in i skogen. Området har tidigare varit naturreservat och skogen som fått utvecklas relativt ostört är snudd på trollsk. Emil som ägnat större delen av sitt liv åt att skida käppar i isiga slalomhang visar sig långt från oädel som friåkare när vi plåtar lössnöåkning mellan träden.

Just träden och det faktum att de varit del av ett naturreservat är en del av förklaringen till den långa perioden mellan uppenbarelse och invigning. Området har dessutom varit renbetesland och förhandlingar med markägare, myndigheter och andra intressenter tog tid. Ett efter ett har Staffan sedan röjt hindren ur väg för att kunna skapa sig sina drömmars fjällresort.

Under resans gång har projektet engagerat människor lokalt och långväga. Det har skapats ett hundratal nya arbetstillfällen, som i en ort med 1 000 invånare blir mer än decimaler i marginalen. De långväga förmågorna som kallats in för att bidra kommer från amerikanska Vail och har givit inspel kring utformningen av pisterna. Målsättningen från ledningen hos Himmelfjäll har varit att skapa backar som följer landskapets egenheter och slingrar sig ned längs fjället. Det antyds att man vill differentiera sig från de starka konkurrenterna i länet.

Trots att det redan finns många skidanläggningar i Dalarna, med Sälen som är störst i Sverige bara någon timme söderut, ses satsningen som något som ska bringa ökat välstånd till inlandsorten.

Jag tar kontakt med Fredrik Litzén, skidprofil bosatt i Idre sedan lång tid tillbaka och tidigare VD på Fjätervålen. Han beskriver tongångarna bland ortsborna.

– Det är bara positivt. Det är en hel del lokala företag som gått in som ägare i Himmelfjäll för eget intresse. För att man tror på idén och för att man vill vara med och medverka i utvecklingen av bygden. Det är klart att när det bor knappt 1 000 personer på en ort som Idre så är turismen det som kan hjälpa till att driva vård, skola och omsorg och matbutiker.

Idre Himmelfjäll – Sveriges första nya skidort på 30 år

Mellan pisterna går det att hitta korta åk med dalapuder. Foto: Axel Adolfsson

När skogsstråken är spårade och lössnön inte längre är lös flyttar jag och Emil oss till pisterna. Fortfarande i mint condition med manschesterränder som tycks vara snidade av en mycket yrkesskicklig pistmaskinist. Emil byter skidor och ger mig en lektion i hur ett par carvingskidor ska hanteras. 

Vinklarna är djupa och precisionen i hur väl han placerar svängarnas apex där jag vill ha dem är omänsklig. Precisionen gör att plåtningen går snabbt och med god marginal innan ljuset försvinner ned bortom horisonten kan vi runda av och bege oss till Fred’s Food Court för en sen lunch.

Om 15-20 år ska Himmelfjäll vara fullt utbyggt. Området ska då ha 15 liftar, ett 50-tal nedfarter, åtta mil längdspår och en centrumanläggning med hotell, restauranger och butiker. För de som vill spela golf sommartid finns redan Idres fina bana några kilometer bort. Området ska likt många andra fjällanläggningar bli ett resmål så väl på sommaren som på vintern.

Det är en bit kvar innan Himmelfjäll uppnår ägarnas visioner och målsättningar. Fram tills dess kommer det erbjudas barnvänlig skidåkning, men infrastrukturen runt om har lite kvar innan familjens alla krav är fullt uppfyllda. Här är det värt att upprepa att Mose vandrade genom öknen i 40 år. Staffan har arbetat i 32 för att uppfylla sin profetia.

I Femte Moseboken står det skrivit att Mose vid en ålder av 120 år förkunnar för sitt folk att det inte är han som slutligen ska föra israeliterna in i det land gud har avsatt för dem. Av gud har han fått veta att det är på Josua detta ansvar vilar. Mose blir av gud beordrad att bestiga berget Nebo. På dess topp låter gud sedan Mose blicka ut över det land som gud med ed lovade Abraham, Isak och Jakob. Sedan dör Mose och gud låter begrava honom i dalen mitt emot Bet Pegor i Moab. I Israel har det sedan dess aldrig levt en sådan profet som Mose. 

Helt klart är att det inte finns många som Staffan Derning i skidvärlden. Modiga personer som inte räds en ökenvandring för att nå sina mål.

Idre Himmelfjäll – Sveriges första nya skidort på 30 år

Stughäng. Foto: Axel Adolfsson

Idre Himmelfjäll

 
Skidåkning 
  • Pister 18
  • Liftar 8
  • Fallhöjd 323 meter
  • Längsta pist 3,2 kilometer 
Fakta

Idre Himmelfjäll var Sveriges första helt nya skidort att slå upp portarna på tre decennier när man invigde sin anläggning i december 2019.

Läge

Beläget i Älvdalens kommun sex kilometer norr om Idre by med Idre Fjäll som närmsta granne och Fjätervålen lite längre bort. Anläggningarna erbjuder ett gemensamt liftkort som gäller för alla tre områdena, Idrepasset.

Bo

I Himmelfjäll bor du lämpligast i fjällstuga. Bokas enklast via idrehimmelfjall.se

Ät

I anslutning till resorten finns Himmelfjälls restaurang och eventhall som erbjuder à la carte. Avhämtning av maten är möjlig för dig som inte känner för att stå vid spisen efter en lång dag på fjället. Några kilometer bort i Idre by finns fler restauranger.

Info

idrehimmelfjall.se

 

Idag öppnar Sveriges nya skidanläggning Idre Himmelfjäll


Sälen & Skistar – historien bakom svensk börsnoterad skidåkning


Text: Axel Adolfsson • 2020-11-20
ArtiklarSkidorterIdre HimmelfjällSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top