Catskiing i Makedonien

Catskiing i Makedonien

Makedonien är det senaste, exotiska, skidresmålet för puderjägare som söker orörd snö och unika upplevelser.

Förra året besökte omkring 60 personer Lapoints freeride camp i Makedonien och i år är det dags igen.

- Anledningen till att vi satsar på Makedonien är för att det är ett så unikt upplägg. Snön blir aldrig uppkörd. Det är ju bara våra elva killar och tjejer som kör på berget samtidigt säger Lapoints marknadschef Sebastian Kjellström.

En ny upplevelse på en ovanlig plats
Det knarrar en aning när snowcaten åker över snön. Lapoints freeridegäster är på väg upp för berget för första gången. Man kan känna en viss nervositet bland de elva personerna som sitter i bandvagnen. Guiden Nenad håller just på att gå igenom snöförhållandena och vilken linje som passar bäst som första åk. Det ligger inte ett enda spår lagt men det är ingen stress för att komma först. Den här gruppen svenskar och norrmän är nämligen de enda som är här.

Den första associationen som dyker upp i huvudet när man pratar om Makedonien är kanske inte skidåkning, utan snarare Mossaka för de allra flesta. Sharfjällen, som också går under namnet Carska planina, Tzarens fjäll, bjuder nämligen på ett kejserligt nöje.

Bergskedjan sträcker sig över en yta på 1600 km², är snöklädd från november till april och har 23 toppar på över 2 500 meters höjd. Drygt hälften av massivet ligger i Makedonien och det är här, med bas i Popova Shapka, som elva personer i veckan kan njuta av obegränsade mängder pudersnö. Något som i sig kan få en att känna en mycket positiv stress. Något som en norsk deltagare konstaterade efter första dagens åkning.

- 8000 km² delat på elva personer, det är 72 km² med puder var... Jag behöver stanna längre!

Varierande åkning
Skidåkningen är varierande beroende på vilken linje man väljer, här finns allt från raviner, klippor och couloirer till öppna fält och pillows. Även skogskörningen är riktigt bra. Här finns inga fjällbjörkar utan det är gott om plats mellan granarna och kuperat med kullar och små dropp.  

Gruppen är nu samlad efter första åket, det tog en kvart att komma ner och turen tillbaka upp tar mellan 10 och 25 minuter beroende på vilken linje gruppen och guiden vill köra. Tiden i caten är fylld med historier från det senaste åket. Nervositeten som fanns för en halvtimme sedan har övergått till upphetsning över åket. Överallt man tittar ser man snö och runda toppar, men inte en enda människa. 

Sharfjällen är likt Skanderna en äldre bergskedja som under årtusenden rundats av. Jämfört med t.ex. Alperna är fjällen här mjukare, kantigheten i klippformationerna har försvunnit och detta gör att man med snowcaten i högre grad kan ta sig hela vägen fram till de bästa linjerna.

Centralt beläget mitt i ingenstans
Lapoints bas, Hotel Bora i Popova Shapka, ligger bara en timme från Skopje. Det är här man varje morgon efter frukost blir hämtad med snowcaten och det är här man tar en öl med sina tio vänner efter en lång dag på fjället. Målsättningen är att köra 2500 till 3500 höjdmeter per dag och efter det smakar middagen som serveras på de lokala restaurangerna riktigt bra. Helgrillat lamm är en av specialiteterna i området som du som besökare bör njuta av.

Makedonien är litet land med drygt två miljoner invånare. Det är också ett rike som genom tiderna dominerats av flertalet folkslag vilket har satt sina spår. De tydliga inslagen från olika kulturer gör Makedonien till en spännande plats även utanför backen med märkbara influenser av grekisk, serbisk, bulgarisk kultur, något som adderar ytterligare en dimension till resan. Turkiska marknader, ortodoxa kyrkor, grillat lamm och sanslöst puder till dig och tio av dina vänner.

Mer info finns på www.lapoint.se

Av: Åka Skidor

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!