Äntligen sommarsnö i Stryn

Äntligen sommarsnö i Stryn

Till helgen öppnar världens skönaste sommarskidåkning, Stryn i Norge. Och det med mer snö än på väldigt länge.

Gigantiska snömängder längs Strynefjellsvegen. Foto: Emil Eriksson

Historien om Stryn Sommerskicenter är lika brokig som dom mäktiga bergen i dalgången är höga och mäktiga. Efter otaliga konkurser, ägarbyten, lifthaverier står man nu med nya ägare och med en ny säsong framför skidspetsarna. Den här gången dock med betydligt mer snö än vanligt efter en grym vinter på det norska Vestlandet vilket i alla fall på förhand ser ut att garantera en lång säsong.

– Äntligen har vi rejält med snö till öppningen. Och i år känns det lite som på 90-talet då skidsomrarna var långa varje år här. Det är väldigt mycket snö än dom två senaste åren, det är sjukt kul! Nu hoppas jag bara på en massa glada besökare när vi öppnar enligt plan på torsdag, säger Stryn sommerskis nya ägare Idar Aaboen till Fri Flyt.

Det stora kruxet för teamet har varit om Statens vegvesen (Norges svar på Trafikverket) skulle hinna ploga fram vägen upp till skidcentret i tid. Vintern i dom västra delarna av Norge har varit enormt snörik och på sina håll ligger det upp emto 10 meter snö. Dessutom är snö som beting så det har varit ett tidskrävande uppdrag.

Uppe på fjället kommer enbart att stollften att gå, alltså den nedre liften. Släpliften på toppen är tyvärr inte i drift för tillfället och kommer inte att vara det under hela sommaren. Så stigudar rekommenderas starkt om man vill upptäcka dom fina klassikerna på baksidan av fjället och upp mot Nuken, åk som enligt Aaboen ser extremt bra ut i år med massor med snö.

Baksidan ser rent magisk ut och kommer att vara åkbar länge i sommar. Foto: Emil Eriksson

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!