Riksgränsen välkomnar 600 asylsökande
Foto: Mattias Johansson

Riksgränsen välkomnar 600 asylsökande

Svenska volontärer och företag hjälper febrilt till för ett medmänskligt mottagande av flyktingar. Nu öppnar Lapland Resorts upp hotellet i Riksgränsen för 600 asylsökande.
– Varför låta det stå tomt och kallt när det kan vara fullt och varmt, säger Sven Kuldkepp, VD för Lappland Resorts.

Sverige är i stort behov av boende för att husera de flyktingar som nu anländer. Nu försöker Migrationsverket hitta tillfälliga boenden med hjälp av andra myndigheter och privata aktörer.
En av dem som vill hjälpa till är Lapland Resort. Nu planerar man enligt uppgifter att hjälpa 600 flyktingar genom att erbjuda boende i sin stora anläggning i Riksgränsen som för tillfället är säsongsstängd.
– Vi har ett avtal med Migrationsverket där vi kommer hjälpa till i den här processen, säger Kuldkepp till Norrlandskuriren.

Från företagets sida vill man dock vara extra tydlig att beslutet inte kommer påverka deras turistverksamhet.
– Det här påverkar inte vår turistverksamhet överhuvudtaget. Vi gör det här när det är stängt för säsongen, så vi övergår inte till att vara ett asylboende. 

Förutom Riksgränsen finns det även planer på att öppna upp ett temporärt boende i Björkliden för att kunna hjälpa ytterligare 140 asylsökande. I ett mejl till tidningen tillägger Sven Kuldkepp.
"Vi ser positivt på den snabba och professionella hanteringen av denna fråga från beröra parter såsom Kiruna kommun och Migrationsverket. Utöver det positiva att vi kan hjälpa människor, så skapar detta fler arbetstillfällen. Vi tror och hoppas att detta kan vara positivt för alla inblandade parter."

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!