Hargin och Byggmark förevigade i Kitzbühel
Foto: Mattias Hargin

Hargin och Byggmark förevigade i Kitzbühel

Ingemar Stenmark var först ut ur portarna – nu följer Jens Byggmark och Mattias Hargin i legendarens fotspår. Under ceremoni i Kitzbühel namngavs två gondoler efter de svenska alpinstjärnorna.

Det var under måndagen som de svenska utförsåkarna Jens Byggmark och Mattias Hargin deltog i en ceremoni i Kitzbühel, Österrike, där de fick varsin gondol uppkallad efter sig.
Bakgrunden är att varje åkare som någon gång vunnit en alpin tävling på den anrika orten erhålls den fina äran att få sitt namn på en gondol. Ingemar Stenmark var tidigare det enda svenska namnet – men nu får han alltså sällskap av ytterligare två.
– Det kändes riktigt kul och faktiskt lite stort. Man kan ta in det hela lite mer nu när man är tillbaka, framför allt när man åker liften upp och läser namnen på 75 år av vinnare. Det är ändå legender, säger Mattias Hargin, till SVT Sport

Mattias Hargin intervjuas i samband med ceremonin. Foto: Mattias Hargin

"Pimpa den lite"
De båda svenskarna fick posera framför sin alldeles egen gondol som snyggt pryddes av deras eget namn tillsammans med den svenska flaggan.
Mattias Hargin tog emot sin gondol efter fjolårets seger i slalomtävlingen. Byggmark däremot hyllades för sin klassiska dubbelseger 2007, men det var alltså först nu som han ceremoniellt tog emot den.

I och med att Byggmark vann redan 2007 har gondolen varit i drift sedan dess. Den ska därför vara mer sliten än vad Hargins är – men det planerar alpinstjärnorna att fixa till så fort som möjligt.
– De ser tyvärr rätt lika ut, men då "Byggis" hunnit rulla några säsonger så var den lite mer solblekt. Vi har dock pratat om att göra några uppgraderingar, pimpa den lite, in med nya högtalare, WiFi, sätesvärme etc. för att bjuda resenärerna på en bättre upplevelse, säger Hargin. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!