SMHI: Svenska skidorter riskerar att smälta bort
Romme är en av de ställen som riskerar att bli utan snö om inget görs mot klimatförändringarna. Foto: Romme Alpin

SMHI: Svenska skidorter riskerar att smälta bort

Delar av USA väntas få extrema snöfall tack vare El Nino. Samtidigt kommer alarmerande rapporter från SMHI som visar att svenska skidbackar kommer att töa bort.

Sedan tidigare har SMHI konstaterat att den genomsnittliga snösäsongen i Sverige blivit allt kortare. Genom mätningar de senaste 50 åren har man sett att landets mer söderliggande skidbackar ligger i farozonen för att ens få någon snö alls.
– Det har minskat i hela landet, men i södra halvan av landet mer än två veckor och i de sydöstra delarna som till exempel Småland, Närke, Östergötland och snösäsongen blivit tre veckor kortare, säger klimatforskaren Erik Kjellström i en intervju med SVT.se.

I dagarna släppte så SMHI mer detaljerade länsanalyser – och läget ser allt mer dystert ut. I stora delar av Götaland samt östra Svealand kommer det med stor sannolikhet bli ovanligt med någon snö alls i slutet av detta århundrade.
– Snösäsongen minskar md 40-80 dagar mot slutet av seklet, jämfört med referensperioden 1961-1990. Hur stor minskning kommer bero på framtida utsläpp av växthusgaser. Ett varmare klimat ger generellt ökad mängd nederbörd, men den faller allt oftare som regn och därför få vi ändå mindre snö, säger meteorologen Elin Sjöqvist till SVT Nyheter

Fotot visar antalet dagar med snötäcke. Foto: SMHI

Några av de skidbackar som ligger i farozonen att smälta bort är Romme, Yxbacken, Hammarbybacken, Kungsberget och Säfsen – men även backar utmed den nordligaste kusten kan komma att påverkas negativt.
– Vi ser tydligt att vinternederbörden kommer öka, men det blir ett större inslag av regn istället för snö. Och när snön på marken inte finns där i framtiden, då blir det extra varmt och mildare och man får aldrig de här riktigt kalla vintrarna och kalla vinterdagarna, säger Erik Kjellström på SMHI.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!