Officiellt: Årets El Nino den starkaste någonsin
Foto: kcxd via Flickr Creative Commons

Officiellt: Årets El Nino den starkaste någonsin

Säsongen 97/98 är alltid fokus när det pratas om El Nino och episka snöfall.
Men nu skrivs historien om.
Årets storm är den starkaste någonsin – och snödjupet bevisar det.

Foto: kcxd via Flickr Creative Commons

Enligt NOAA(National Oceanic and Atmospheric Administration) var Stilla Havet 3,1 grader varmare än genomsnittstemperaturen den 18 november. Det tidigare rekordet på 2,8 grader varmare sattes den 26 november säsongen 97/98.
– Månads- och veckomätningar från Stilla Havet visar tydligt att temperaturavvikelserna från årets El Nino överträffar 1997-98-års storm, säger Axel Timmerman, professor för oceanografi vid Hawaiis universitet, i en intervju med New Scientist

Årets kraftfulla El Nino visserligen betytt att delar av Kalifornien upplever den värsta torkan någonsin. Men det har också betytt stora mängder nederbörd i form av snö på många skidorter. Sierra ståtar till exempel med ett snötäcke som ligger 108 procent över det normala – och då är en vinterstorm dessutom på väg in i slutet av veckan. 

Om du, likt de flesta av oss, missar El Nino och dess magiska nederbörd behöver ni inte sura allt för mycket. I intervjun med New Scientist berättar Alex Timmerman även att årets El Nino drastiskt ökar chanserna för en La Nina.
– Uppkomsten av en så här stark El Nino innebär att chanserna för att fenomenet La Nino ska inträffa de kommande åren ökar mer än dubbelt så mycket. 

Och ni vet väl vad La Nina betyder? 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!