Liften som ska bräcka Aiguille du Midi

Liften som ska bräcka Aiguille du Midi

Tydligen räcker det inte med att annektera Krim, arrangera ett vinter-OS och köpa(påstås det) ett fotbolls-VM. Nu håller ryssarna på att bygga Europas högsta lift.

Arbetet med den nya liften började tidigare i höstas på Mount Elbrus i närheten av den georgiska gränsen. Planen är att liften ska sträcka sig 3850 meter upp på Elbrus vilket därmed skulle innebära att den slår Aiguille du Midi på fingrarna – och det med bara åtta meter(Zermatt har en släplift som kan ta dig upp till 3899 meters höjd). 

Elbrus har under många år haft liftar och har kunnat erbjuda vår- och sommarskidåkning, men verksamheten har längre plågats av mekaniska fel, elavbrott och liftoperatörernas beslut om att inte köra liftar då de själv ansett att det inte är tillräckligt mycket människor på plats.

Som om inte det var nog attackerades området av terrorister i februari 2011, då de sprängde en lift som dödade tre personer. 

Om allt går som det ska planeras liften att öppnas senare denna vinter, och enligt franska experter som är på plats för att säkerställa kvalitén tittar ryssarna även på möjligheten att bygga ytterligare en lift som skulle ta skidåkare hela vägen upp till 4700-5000 meters höjd – allt för att landet ska få den högsta liften i världen. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!