Nu ska Naturvårdsverket släppa dagliga lavinrapporter

Nu ska Naturvårdsverket släppa dagliga lavinrapporter

I alperna har det varit ett stående inslag. Nu vill Naturvårdsverket rädda svenska liv

– I fjol drogs en skidåkare med i en lavin i Kittelfjäll. Han var blå och andades svagt när räddningsmanskapet grävde fram honom. Men han överlevde, säger Per-Olof Wikberg, lavinansvarig på Naturvårdsverket, till svt.se.

Just den här sortens händelser vill myndigheten nu undvika. Därför drar de den 15 januari igång med en ny tjänst som tillhandahålla lavinrapporter för svenska fjällen.
Först ut med lavinrapporter i vinter blir Hemavanfjällen, Åre och Abisko – men planen är att bygga ut prognoserna nästa år då även Kittelfjäll, Borgafjäll och Marsfjället ska få centrala lavinrapporter.

Varje skidort kommer göra lokala bedömningar och lavinrisken kommer bedömas efter skala mellan ett och fem, där fem står för den högsta risken.
– I Hemavan finns det områdesansvariga, lokala lavinexperter som varje dag gör en bedömning av lavinläget. De gräver i snön och tittar på lavinrisken. Tillsammans med ett antal observatörer som också tar prover i snön görs en prognos centralt på naturvårdsverket, berättar Per–Olof Wikberg.

lavinprognoser.se kan du varje dag läsa om lavinrisken på de utvalda orterna. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!