Två dödsfall i alperna efter laviner

Två dödsfall i alperna efter laviner

Med nya snöfall på väg in över alperna ökar så även lavinrisken.
Under tisdagen omkom två personer efter laviner.

– Vi har precis avslutat den första lavinen och packa undan utrustningen när den andra lavinen skedde, förklarar Jean-Pierre Aguillon, driftschef för anläggningen i Val d'Isère.

Det var under tisdagen som laviner slog till i Savoy-regionen. Halv elva kom larmet när tre franska skidåkare utlöste en lavin under ett off-piståk.  Räddningsmanskapet var dock snabbt på plats och alla tre kom undan med livet i behåll, mycket tack vare att alla hade transcievers.

Värre var det två timmar senare då en ny lavin utlöstes då en grupp på fyra spanska åkare bestämde sig att åka utanför pisten. Lavinen slog till och alla fyra drogs med – och ingen av åkarna hade transcievers. Skidpatruller lyckades gräva upp tre av personerna i tid men för den fjärde var det tyvärr för sent.

Ungefär samtidigt omkom en tjeckisk säsongare i en lavin i Saint-Colomban-des-Villards som är en del av Les Sybelles-området. Åkaren hade tillsammans med med en kollega lämnat pisten och utlöste en massiv lavin på 700 meter. Offret hade på transciever och ABS-ryggsäck, men trots det gick hans liv inte att rädda.

Med tanke på snöfallen som du dragit in över alperna är situationen extremt farlig. För er som har planerat att åka ner de kommande dagarna eller veckan så insisterar vi på att ni bär tranciever, spade och sond om ni ska utanför pisten. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!