Redan 38 döda efter laviner i Alperna

Redan 38 döda efter laviner i Alperna

En sen start på vintern och kraftiga snöfall i januari gjorde Alperna till ett lavinlandskap. Så här långt har 38 personer fått sätta livet till efter laviner – varav 13 inte bar transceiver.

De första stora snöfallen kom i början av januari och under ett par veckor var snöfall och puder mycket av rapporterna från alperna. Men de stora snöfallen skapade även en enorm lavinrisk och redan nu har 38 personer fått sätta livet på grund av laviner.

Tio av dem var bergsklättrare som gick bort i början av hösten, men det lämnar 28 styckens om gått bort under loppet av ett par veckor. Förra året totalt 75 personer (http://wepowder.com/forum/topic/185430) på grund av laviner,  men årets tempo bådar inte gott.

Av de 28 som förolyckats de senaste veckorna har:

  • 9 burit lavinryggsäck som har utlösts
  • Minst 13 av offren har inte burit en transceiver
  • 3 av offren körde ensamma
  • 3 av offren var tonåringar
  • 4 av dödsfallen har inträffat på stänga nedfarter. 

En titt på platserna där olyckorna skett avslöjar också att lavinerna skett i linjer som riktade väst- och norrut. Ingen av lavinerna har skett i linjer pekande söderut. Dessutom har allt laviner skett ovanför 1950 meters höjd, dvs ovanför trädgränsen.

Med sportlovsveckorna i antåg är därför viktigt att ta del av de lavinrapporter som kommer ut och inte ge sig ut på några åk om man inte kan garantera sin och sina vänner säkerhet.
Lavinryggsäck är inte en garanti för att överlever en lavin, men chansen ökar och åk aldrig utan transceiver, spade och sond. Se även till att alla vet hur en transceiver fungerar. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!