Kina vill bygga världens högst belägna skidort – i Tibet
Foto: Xiquinho Silva via Flickr Creative Commons

Kina vill bygga världens högst belägna skidort – i Tibet

Kinas relation till den lilla regionen Tibet kan beskrivas som allt annat än bra. Nu vill det stora landet i öst ändra på det – genom att bygga en skidort i huvudstaden Lhasa.

När en pratar om Tibet är det sällan som skidåkning kommer som samtalsämne. Istället är "brott mot mänskliga rättigheter" och "miljökatastrof" betydligt vanligare när en ska beskriva Kinas relation till den ligga regionen på gränsen till Nepal.

Men som i en försök att förbättra relationen, eller kanske förvärra, vill Kina nu bygga världens högst belägna skidort i huvudstaden Lhasa.
Initiativet är en del av den 13:e upplagan av Kinas 5-årsplaner då de tycker sig se en chans att utnyttja landet naturliga resurser med höga berg och mycket snö för att i sin tur tjäna sig en hacka.
– Med en genomsnittlig höjd på 4500 meter över havet är Tibet rikt på naturresurser för is- och snö-sporter, säger Nyima Tsering, biträdande chef för sport inom regionen, till China Daily

Tibetanska skidåkare tränar på Wanlong Ski Resort i Chongli.

Förutom att bara vara biträdande chef anses Nyima Tsering som en av de mest erfarna och inflytelserika klättrarna i regionen, och han har bland annat bestigit Mount Everest tre gånger.

Han tror det kommer att dröja innan Tibet kommer vara med och slåss om några medaljer i ett OS, men säger samtidigt att en skidort skulle öka chanserna att locka snösugna turister. 
– Precis som vinter-OS är nytt för Kina, har Tibet en lång väg att gå, men jag hoppas få se några tibetanska skidåkare i vinter-OS 2022, säer Nyima. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!