Monstergondolen har landat
Tillsammans med ytterligare en gondol fraktar 3S Eisgrat i Stubai skidåkare 4,7 kilometer, vilket är längst i Alperna.

Monstergondolen har landat

I oktober slog Österrikiska Stubai igång sin nya superlift 3S Eisgrat – Alpernas största och längsta gondolbana.

När 3S Eisgratbahn på Stubai Gletscher brummade igång den 22 oktober nu i höst var det som den längsta och största gondolbanan i Alperna. Liftens 48 gondoler tar 32 skidåkare styck – med en kapacitet på smått astronomiska 3 000 personer i timmen – och lyfter dem 1 203 höjdmeter från dalen upp till platån vid Eisgrat på 2 885 meter, där man sedan kan ta sig vidare med ytterligare en gondol upp till strax under toppen av Schaufelspitze (3 333 meter).

Sträckan mäter nästan 4,7 kilometer vilket gör 3S till Alpernas största lift. Och om den elva minuter långa färden blir tråkig finns det gratis wifi ombord.

Liften började byggas i juni 2015 och detta jätteprojekt har gått loss på den nätta summan av 60,6 miljoner euro – något som i moderna tider bara slås av Skyway Monte Bianco i Courmayeur som kostade 50 miljoner mer – och räknas som den enskilt största investeringen av en skidort någonsin (Skyway bekostades av flera olika intressenter).

3S Eisgrat ersätter den 40 år gamla Eisgrat-gondolen och är en del i Stubais löpande målsättning att vara en av de mest moderna skidorterna i världen.

Stubai marknadsför sig även gärna som en av Alpernas mest barnvänliga skidorter där skidåkare under tio åker gratis, bland annat.

Som en kall bonus öppnar glaciären i Stubai redan i mitten av oktober varje år vilket gör orten till ett bra ställe när skidsuget är omåttligt stort i början av säsongen med bra liftar, hög höjd och säker snötillgång. Något som definitivt inte blir sämre av snabbare tillgång till åkningen högt uppe på berget.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!